Hårdt arbejde frem mod økologisk arealmål

Skal målet om en fordobling af det økologiske areal i Danmark nås inden 2020, vil det kræve hårdt arbejde, lyder vurderingen fra Landbrug & Fødevarer.
Foto: PR
Foto: PR

Udviklingen i antallet af økologiske marker peger ikke i retning af regeringens mål om, at det samlede økologiske areal i Danmark i 2020 skal være dobbelt så stort som i 2007.

De seneste tal fra NaturErhvervstyrelsen viser, at de økologiske landmænd ikke længere omlægger som ønsket. Det registrerede økologiske produktionsareal faldt med 1.213 ha fra 2012 til 2013, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Økologisk omlægning stagnerer

Medregner man, at 93 økologiske bedrifter ikke havde indberettet deres areal- og husdyrproduktion i tide til at komme med i statistikken er der dog reelt en status quo i udviklingen af det økologiske areal i Danmark.

"Det er naturligvis kritisk for at nå målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020, når det økologiske areal ikke er øget. Jeg tror dog nedgangen i arealet primært er sket hos malkekvægsbedrifter, og til trods for dette så har den økologiske mælkeproduktion været uændret i 2013. Det viser, at der stadig er mange muligheder for at rette op på udviklingen og få sat ekstra gang i den økologiske produktion og dermed øge arealet," udtaler Økologichef hos Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

Hun mener, at en del af løsningen i forhold til igen at få gang i den økologiske omlægning handler om at få større fokus på at styrke marked og afsætning og dermed sikre afregning til bedre priser for de økologiske producenter.

"Vi skal have øget eksporten af økologiske produkter. Markederne er derude, og med en styrket eksportindsats vil de danske økologiske produkter kunne afsættes til en god pris til udlandet. En fornuftig pris til de økologiske producenter vil afspejle sig i det økologiske areal," siger Kirsten Lund Jensen.

"Selv om statistikken for det økologiske areal ikke er positiv, så tror vi på, at 2020 målet stadig kan nås. Men det vil kræve en ekstra indsats fra rådgivningsområdet, forskningsområdet, staten og økologerne selv," vurderer hun.

Økonomisk gulerod

Kirsten Lund Jensen understreger også, at statistikken viser et meget aktuelt behov for fastholdelsestjek i hele landet, og især på Sjælland, Midtjylland og i Syddanmark, hvor der har været en arealmæssig tilbagegang.

"Lige nu er der en tilskudsordning på vej med højere støtte til bedrifter med ekstra lavt kvælstofniveau. Det kan være med til at sætte prop i tilbagelægningen. Det er vigtigt, at det rent økonomisk er attraktivt, så de fortsætter som økologer," siger økologichefen, der bakkes op af økologichef på Videncentret for Landbrug, Kirsten Holst Sørensen.

"Rent fagligt arbejder vi med at forbedre bundlinjen for økologerne. Vi har gang i en række projekter, der alle handler om at få hævet udbytterne og styrket konkurrenceevnen for de økologiske landmænd," siger hun.

For de økologiske planteavlere handler det om at få en større stabilitet i udbytterne og finde nye måder at bekæmpe ukrudtet på ved hjælp af ny teknologi, forklarer Kirsten Holst videre.

Dansk økologi rykker i Kina

”Høje miljøkrav er godt for landbruget”

Nyt parti vil have 100 pct. økologi i dansk landbrug

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter