FødevareWatch

Kina vil gengælde nye USA-toldsatser

Kinas handelsministerium beskriver de nye varslede toldsatser fra USA som "totalt uacceptable", og det opfordrer samtidig andre lande til at opretholde frihandelsreglerne, ifølge flere medier.

Kina mener at være "tvunget" til at gengælde de nye tariffer, som USA i løbet af natten har annonceret, at landet vil indføre på kinesiske varer.

Kinas handelsministerium beskriver de nye varslede toldsatser fra USA som "totalt uacceptable", og det opfordrer samtidig andre lande til at opretholde frihandelsreglerne, skriver Bloomberg News og AP.

"Det er totalt uacceptabelt for den amerikanske side at offentliggøre en toldliste på en måde, som er accelererende og eskalerende."

"For at beskytte nationens og befolkningens kerneinteresser er den kinesiske regering tvunget til at indføre de nødvendige modforanstaltninger," fremgår det af en meddelelse fra ministeriet ifølge AP.

Meddelelsen fra ministeriet indeholder ikke mange detaljer, og det fremgår ikke klart, i hvilket omfang den kinesiske gengæld kommer til at tage form denne gang.

På det kinesiske udenrigsministeries daglige pressebriefing fortæller en talsmand, at Kina "bestemt vil foretage modforanstaltninger og beskytte landets rettigheder". Talsmanden afviste dog at kommentere konkrete tiltag eller planer og kaldte det "en krig mellem stærke kræfter og regler", skriver Bloomberg News.

USA vil pålægge ny told på kinesiske varer

Natten til onsdag dansk tid oplyste USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, at en række kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollars vil blive pålagt en ekstra toldsats på 10 pct.

Han oplyste desuden, at de nye toldsatser vil blive implementeret om to måneder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA har offentliggjort en liste med tusindvis af kinesiske importvarer, som Trump-administrationen vil ramme med de nye tariffer. Det drejer sig blandt andet om fødevareprodukter, tobak, kemikalier, kul, stål og aluminium.

Derudover er også forbrugsvarer som bildæk, møbler, træprodukter, mad til hunde og katte, baseballhandsker, håndtasker, kufferter, tæpper, døre, cykler, golftasker, ski, toiletpapir og skønhedsprodukter på listen.

"I over et år har Trump-administrationen tålmodigt opfordret Kina til at stoppe landets unfair praksis, åbne markedet og engagere sig i rigtig markedskonkurrence."

"I stedet for at adressere vores berettigede bekymringer, er Kina begyndt at gøre gengæld mod amerikanske produkter. Der er intet belæg for en sådan handling," oplyste handelsrepræsentant Robert Lighthizer i løbet af natten ifølge Reuters.

Told på varer for 34 mia. dollars indført fredag

De nye trusler om ydeligere toldsatser er den seneste udvikling i en efterhånden åben handelskrig mellem verdens to største økonomier.

Den nye liste følger, efter at USA fredag morgen dansk tid gjorde alvor af truslerne om at indføre tariffer på 25 pct. på en række kinesiske varer til en værdi af 34 mia. dollars.

Også da lød det kort efter fra Kina, at landet var "tvunget til at gengælde de amerikanske tariffer", og det betød, at Kina siden indførte tilsvarende toldsatser på amerikanske varer.

Sidste år importerede USA varer fra Kina til en samlet værdi af 505,47 mia. dollars, mens USA samtidig eksporterede amerikanske varer til Kina til en værdi af 129,89 mia. dollars i 2017. Det viser tal fra det amerikanske statistikkontor US Census Bureau.

Dermed er det heller ikke muligt for Kina at indføre told på amerikanske varer til en værdi af de 200 mia. dollars, som USA har varslet, da den værdi, ifølge statistikken, overstiger værdien af de amerikanske varer, der sendes til Kina.

USA annoncerer told for yderligere 200 milliarder mod Kina

Nye importafgifter skaber frygt på tværs af industrierne

Vejen er banet for frihandelsaftale mellem EU og Japan

Med nye toldsatser fra USA og Kina er handelskrig en realitet 

Mere fra FødevareWatch

Meyers har fået data på menuen for at holde på kunderne

Fødevarekoncernen har over de sidste to år arbejdet på digitale løsninger, der giver mere viden om, hvor mange der bestiller maden og om de kan lide den. "Det er en helt ny virkelighed for os og åbner for aftaler lang tid i forvejen med grossisterne," siger Meyers kommercielle direktør.

Dansk Dr Oetker-chef stiger i graderne

Efter fire år med ansvar for Storbritannien og Irland rykker Georg Heerdegen Parsbo fra nytår op i hierarkiet og ind i toppen af det tyske hovedkontor i Dr. Oetker.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier