FødevareWatch

Overblik: Det sagde Løkke om relation til storfiskere

Onsdag skal statsministeren i samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger. I november svarede Løkke på spørgsmålet.

Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup

Hvor godt kender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) de såkaldte kvotekonger, og hvad er hans forhold til dem i det hele taget? 

Det skal Løkke svare på i et samråd onsdag.

Kvotekongerne er den lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af de danske fiskekvoter.

Statsministeren holdt møde med storfiskere før privat nytårskur i Løkkefonden

Storfisker dropper bog der skulle begunstige Løkkefonden

Mandag kom det via Fødevarewatch frem, at Løkke i januar 2016 mødtes med en mindre kreds af fiskere og drøftede en presserende dagsorden i dansk fiskeri - nemlig bestanden af den største industrifisk, tobis.

Samtidig har Ekstra Bladet afdækket, at storfiskeren John-Anker Hametner har givet Løkke en uges gratis brug af et sommerhus i Skagen til en anslået værdi af 10.000 kroner i fødselsdagsgave.

Hametner står samtidig i spidsen for det årlige nytårsgilde i Thyborøn, hvor der indsamles penge til LøkkeFonden, som statsministeren har stiftet og er tidligere formand for. Formand for fonden er i dag Løkkes kone, Sólrun.

9. november 2017 var Løkke indkaldt til samråd i Miljø- og Fødevareudvalget.

Her skulle Løkke svare på spørgsmål om overførslen af fiskeriområdet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til ligestillingsminister Karen Ellemann (V) tilbage i august samme år.

DF: Kvotekonger køber sig adgang til Løkke via Løkkefonden

Under samrådet spurgte Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, ind til Løkkes relation til kvotekongerne.

Her er, hvad Løkke svarede:

Kollerup siger som et faktum, at "Løkke kender kvotekongerne", hvortil Løkke svarer:

"Jeg vælger at overhøre denne her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger, og jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning."

Senere i samrådet siger Kollerup, at "det er åbenlyst for enhver, at der er en relation". Løkkes svar:

"Hvad er det for en relation? Og hvad gemmer der sig bag at anføre noget sådan? Det vil jeg da gerne høre lidt mere om."

Kollerup forsøger igen med følgende spørgsmål: "Er der ingen relationer til kvotekongerne?"

Løkkes svar:

"Hvad er relationer til kvotekonger? Og hvem er kvotekongerne?"

"Altså hvis det er den der smædekampagne, som hr. Simon Kollerup har lagt ryg til i forhold til en bestemt fisker ovre i Thyborøn og sådan noget, så må jeg sige, at der har jeg den relation, som egentligt ikke har noget med mit virke som statsminister at gøre... "

"Altså jeg har mange relationer. Det må jeg sige. Tidligere straffede journalister, jamen, der er næsten ingen grænser for de mennesker, jeg har relationer til."

"Men jeg har ingen relation, der på nogen måde er styrende i forhold til, hvad jeg går og tænker. Og det er den insinuering, der ligger nede bagved på en meget forfinet måde, og som, jeg synes, er, for nu at sige det på dansk, ulækker og uværdig."

Avis: Løkke fik ferieophold af kendt kvotekonge

Messerschmidt skoser EU-regler - de truer dansk fiskeri

Mere fra FødevareWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier