FødevareWatch

Statsministeren holdt møde med storfiskere før privat nytårskur i Løkkefonden

Statsminister Lars Løkke Rasmussen drøftede en af fiskeriets vigtigste dagsordener på møde med storfiskere umiddelbart inden "torskegilde" i Løkkefonden. Statsministeren bekræfter møde med "erhvervsfolk" over for FødevareWatch.  

Foto: /ritzau/Philip Davali/

Selv om aktiviteterne i statsministerens Løkkefonden bliver beskrevet som ren velgørenhed og hygge, har den årlige nytårskur i Thyborøn i mindst ét tilfælde givet anledning til et møde om en af fiskeriets vigtigste dagsordener.

På samme dag som fondens nytårskur i januar 2016, mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen med en mindre kreds af fiskere og drøftede en presserende dagsorden i dansk fiskeri, nemlig bestanden af den største industrifisk, tobis.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræfter i et skriftligt svar til FødevareWatch, at han mødtes med flere erhvervsfolk i forbindelse med nytårskuren i Thyborøn den 31. januar 2016.

Men han vil ikke svare på, hvad mødet præcist handlede om, ligesom statsministeren ikke oplyser noget om, hvilke personer fra fiskeriet, der deltog. Det gjorde blandt andre formanden for Thyborøn Fiskeriforening, Kurt Madsen, og Lars Løkke Rasmussens partifælle, Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen.

Statsministeren er onsdag for anden gang kaldt i samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om de såkaldte kvotekonger og om mulige relationer til landets største fiskere, heriblandt John-Anker Hametner Larsen.

Socialdemokratiet står sammen med Enhedslisten, SF og Alternativet bag indkaldelsen af statsministeren, og Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup angriber efter de seneste oplysninger Lars Løkke Rasmussen for ikke at have styr på sine kasketter, og spørgsmålene står nu i kø.

"Mødet mellem Lars Løkke Rasmussen og fiskeriet i forbindelse med Løkkefonden tegner et billede af en statsminister i total kasketforvirring. Meget tyder på, at erhvervslivet kan bruge Løkkefonden til at købe sig adgang til landets statsminister om erhvervspolitiske emner, når han alligevel holder møde i anledning af Løkkefonden. Det, mener jeg, er yderligere skærpende i forhold til, hvor kritisabel sagen i forvejen er," siger Simon Kollerup og tilføjer:

"Statsministerens forklaring har jo netop været, at der ikke har været drøftet erhvervspolitik i forbindelse med Løkkefonden. Nu kan vi konstatere, at det har der i den grad. Spørgsmålene tårner sig op. For eksempel om, hvad erhvervslivet har fået ud af mødet med statsministeren. Kom der politiske tiltag på den baggrund," spørger Simon Kollerup.

Ingen af disse møder er på nogen måde styrende for hverken min eller regeringens politik.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister.

Fra Statsministeriets side ser Lars Løkke Rasmussen mandag ikke noget problem i, at en drøftelse af erhvervspolitiske emner med fiskeriets repræsentanter og sponsorer i Løkkefonden nu kan sættes i forbindelse med deltagelse i en nytårskur i Thyborøn.

Mener statsministeren, at drøftelse af erhvervspolitiske emner med fiskeriets repræsentanter og sponsorer i Løkkefonden i forbindelse med Løkkefondens deltagelse i nytårskur er foreneligt med embedet som statsminister?

"Det er helt rigtigt, at vores lokale folketingsmedlem Thomas Danielsen og jeg havde et orienteringsmøde med en række erhvervsfolk om blandt andet fiskeriets betydning i området. Det er helt på linje med alle mulige andre møder, jeg har. På samme måde som jeg har mødt landmænd med et stærkt engagement på deres felt, fagforeningsfolk, der kæmper for deres medlemmer, og erhvervsledere med markante synspunkter på erhvervspolitik. Det ‎er med til at nuancere og kvalificere min viden om områderne. Men ingen af disse møder er på nogen måde styrende for hverken min eller regeringens politik," siger Lars Løkke Rasmussen i en mail fra Statsministeriet, hvor han tilføjer:

"Jeg ved ikke, om alle deltagerne på dette møde også deltog i det efterfølgende torskegilde, men nogen af dem gjorde. Mødet var selvfølgelig ikke arrangeret af Løkkefonden, men for mig var det en rent praktisk ting, at vi afholdte mødet i Thyborøn, når jeg alligevel var på de kanter."

Sommerhusgave i Skagen

Statsministeren er blevet beskyldt for at tilbageholde oplysninger for Folketinget om sin relation til den vestjyske storfisker John-Anker Hametner Larsen i Thyborøn, der sponsorerer Løkkefonden, og som ifølge Ekstra Bladet forærede Lars Løkke Rasmussen et ophold i sit sommerhus i Skagen.

Gaven havde en anslået værdi på godt 10.000 kroner, har statsministerens rådgivere for nyligt oplyst til avisen, og han fik den tilbage i 2014 til sin 50 års fødselsdag, og inden han blev statsminister.

Lars Løkke Rasmussen benyttede sig af gaven i sommeren 2016 med et gratis ferieophold i Skagen.

Nogle måneder forinden, den 31. januar samme år, i forbindelse med Løkkefondens nytårskur i Thyborøn og som dengang blev afholdt for tredje år i træk, deltog Lars Løkke Rasmussen i et møde med en mindre kreds af fiskere i Thyborøn om fiskeriet af Tobis, hvor John-Anker Hametner Larsen ifølge Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen "må formodes at have deltaget," oplyser han til FødevareWatch.

Tobisfiskeriet finder sted fra maj til juli, hvor den fanges som industrifisk til produktion af fiskemel og fiskeolie. Mellem en tredjedel og halvdelen af danske fiskefangster består af tobis, og Danmark anslåes at stå for omkring 90 pct. af tobisfiskeriet i EU, der målt i fangstmængder er den vigtigste fisk for danske storfiskere.

Dagsordenen for mødet den 31. januar dette år var de biologiske vurderinger af bestanden af tobis, og hvor der i starten af året var udsigt til en drastisk nedgang i kvoterne på baggrund den biologiske rådgivning. Biologernes vurderinger betød, at kvoterne af den udbredte industrifisk i 2016 var lav med det resultat, at store dele af erhvervet kom i krise.

FAKTA: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

Ordfører husker "impulsivt kaffemøde"

Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen erindrer et "impulsivt kaffemøde" i forbindelse med Lars Løkke Rasmussen og Løkkefondens deltagelse i nytårskuren i Thyborøn i 2016.

Mødet mellem Lars Løkke Rasmussen og fiskeriet i forbindelse med Løkkefonden tegner et billede af en statsminister i total kasketforvirring.

Simon Kollerup, fiskeriordfører, Socialdemokratiet.

"Så vidt jeg husker, deltog fiskeriforeningen og nogle forskellige konsulenter, og der var ingen dagsorden. Men det eneste, der blev diskuteret, var biologisk rådgivning vedrørende tobis. Det var en opfølgning på møder, som tidligere ministre har haft om bestanden. Det benyttede fiskeriforeningen sig så af, når nu statsministeren var til det her arrangement (med Løkkefonden, red.)," siger Thomas Danielsen, der oplyser, at mødet blev afholdt i "Sejlerstuen" på Thyborøn Havn.

Arrangerede du mødet mellem Lars Løkke Rasmussen og fiskerne?

"Det kunne det godt have været. Det kan jeg ikke lige huske. Uden at vide det vil jeg tro, at det var fiskeriforeningen, der har en interesse i at mødes med statsministeren for at forklare ham om det her komplekse problem (Bestanden af tobis, red.)."

Ifølge formanden for Thyborøn Fiskeriforening, Kurt Madsen, var det ikke foreningen, der arrangerede mødet med Lars Løkke Rasmussen. Hvem var det så?

"Jeg tror, fiskeriforeningen har haft et ønske om det."

Så du har arrangeret mødet?

"Det kan jeg ikke huske. Det kunne jeg sagtens have gjort. Der var ingen dagsorden. Det var egentlig bare en kop kaffe, hvor man lige forklarede sig, fordi det var så højspændt med den biologiske rådgivning," siger Thomas Danielsen.

Du mener ikke, at der her sker en sammenblanding af Løkkefonden og fiskeriets dagsorden i den forbindelse, som nogle måske vil hævde?

"Måske, jo. Det kan man sagtens, hvis ikke man bryder sig om den nuværende regering. Jeg ved faktisk, at flere fiskere har givet udtryk for skuffelse over, der ikke blev snakket mere om fiskeripolitik. Jeg har helt positivt hørt, at nogen har været skuffet over, at man kun har haft et enkelt møde, altså det her kaffemøde, når statsministeren har været til torskekilde i fem år," siger Thomas Danielsen.

Han formoder med egne ord, at John-Anker Hametner Larsen, der ifølge FødevareWatch' oplysninger er massivt eksponeret i tobis, deltog i mødet med Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge FødevareWatch' oplysninger deltog også Peter Jensen, adm. direktør i fiskemelsfabrikken TripleNine A/S i Thyborøn, men det erindrer han ikke umiddelbart, siger han.

En hårfin balance

FødevareWatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra John-Anker Hametner Larsen, der ikke har besvaret adskillige henvendelser.

I Dansk Folkeparti finder fiskeriordfører Ib Poulsen det problematisk, hvis der sker en sammenblanding af interesser i forhold til Løkkefonden og fiskeriet erhvervspolitiske interesser og dagsorden.

"Som udgangspunkt er der jo ikke noget odiøst i, at politikere mødes med interesseorganisationer. Men det er en hårfin balance, hvis der sker en sammenblanding af andre interesser med Løkkefonden som en slags privat erhvervsklub, man kan købe sig adgang til. Når statsministeren i forbindelse med møder i Løkkefonden holder møder med erhvervet er man i hvert fald tæt på at blande tingene for meget sammen," siger Ib Poulsen.

Skarp kritik af kvotekoncentration

Sagen om Lars Løkke Rasmussens relationer gennem Løkkefonden til danske storfiskere , der i folkemunde bliver betegnet som kvotekonger, er en udløber af intense politiske diskussioner i 2017. Her blev daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) frataget ministerposten for fiskeriet.

Folketingets statsrevisorer udtalte i august sidste år på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen en skarp kritik af Miljø- og fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen i dansk fiskeri og af forvaltningen af fiskekvoter gennem en lang årrække under skiftende ministre.

Avis: Løkke fik ferieophold af kendt kvotekonge 

 

 

Endnu en kvotekonge er meldt til politiet 

Lov mod kvotekonger er vedtaget 

Fiskeriprofessor: Kvotekonger stækkes men består 

Kvotekonger overvejer erstatningssag mod staten 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier