FødevareWatch

Burgerpapir overskrider danske grænseværdier for fluor

De populære burgere bliver ofte sendt over disken i papir, som ifølge Fødevarestyrelsen kan indeholde alt for store mængder fluorstoffer. Op til 1000 gange højere end de danske grænseværdier, hedder det i rapport.

De mange burgere, som sendes over diskene i danske barer og restauranter er ofte pakket ind i papir, der kan indeholde store mængder fluorstoffer. Foto: PR

I en større rapport offentliggjort af Fødevarestyrelsen i august fremgår det, at indholdet af fluorstoffer i det papir, som burgerbarer- og restauranter svøber omkring den populære spise, ofte er alt for stort.

Det afslører en aktindsigt, som Forbrugerrådet Tænk har fået i resultaterne af en større undersøgelse af fluorstoffer i dansk fødevareemballage.

Ifølge undersøgelsen indeholdt burgerpapir fra producenten King Food Danmark A/S indhold af fluorstoffer, der var 1028 gange højere end grænseværdien, mens samme papirtype fra producenten Abena A/S indeholdt stofferm der var 1009 gange højere end grænseværdien.

Forbrugerrådet: Fjern mikro-popcorn fra hylderne nu

På listen over de mange produkter, som er blevet testet finder man også en del muffinforme, papbægre og pizzabakker. Tidligere har poser med mikrobølgepopcorn været i vælten for at være alt andet end sunde for forbrugeren, og i Fødevarestyrelsens opgørelse, er det netop sådan et produkt fra Urtekram, der topper listen. Samlet oversteg indholdet af fluorstoffer i Urtekrams popcorn de danske grænseværdier 1300 gange, skriver Forbrugerrådet Tænk.

"De 5 virksomheder, der havde det højeste indhold af total organisk fluor i de analyserede prøver vil blive vejledt specifikt om fluorerede stoffer ved det første ordinære kontrolbesøg, der foretages efter kontrolprojektet er afsluttet. Det er vigtigt at understrege, at det ikke i sig selv er forbudt at have indhold af fluorerede stoffer i emballagen. Vi anbefaler, at fluorerede stoffer ikke bruges i produkter, der er beregnede til kontakt med fødevarer. Men vi kan ikke på baggrund af et analyseresultat for emballagen afgøre, at der sker sundhedsskadelig afsmitning til fødevarer," udtaler Mette Holm, biolog og specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen, ifølge Tænk og tilføjer:

"Hvis der er anvendt fluorerede stoffer til behandling af papiret, skal virksomheden tage stilling til, at dette er i overensstemmelse med de generelle regler for fødevarekontaktmaterialer, der blandt andet siger, at der ikke må afgives nogen stoffer til fødevarer, i mængder der er skadelige for forbrugerne."

Emballage-producenter vil have miljømærker på indpakning

Danske emballageproducenter til kamp mod skadelig kemi

Giftig indpakning stadig ikke tilbagekaldt

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier