FødevareWatch

Forbrugerrådet: Fjern mikro-popcorn fra hylderne nu

Ny test afslører problematiske stoffer i samtlige af de undersøgte mikrobølgepopcorn. Forbrugerrådet kræver popcornene fjernet fra hylderne i samtlige danske butikker.

Foto: /ritzau/Mathias Christensen

For godt en måned siden valgte Coop at fjerne mikrobølgepopcorn fra hylderne i samtlige 1200 af kædens butikker, fordi emballagen indeholder skadelige flourstoffer, der muligvis kan være kræftfremkaldende.

Det kan vise sig, at være et godt træk, for en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi bekræfter nu, at det tilsyneladende er umuligt for forbrugere at købe mikrobølgepopcorn uden fluorstoffer. Testen viser, at samtlige af de i alt ni testede pakker med mikrobølgepopcorn indeholder de problematiske stoffer i emballagen.

Hvor mange drengebørn skal fødes med misformede testikler, før I fjerner mikroovns-popcornene?"

Anja Phillip, formand, Forbrugerrådet Tænk
"Vi ved ikke alt om disse stoffer. Men vi nok til at slå fast, at de ikke hører hjemme i fødevareemballage. Vi ser rigtig gerne, at flere butikker følger Coops eksempel og tager mikrobølgepopcorn af hylderne. På den måde kan de lægge pres på producenterne for at finde alternativer, indtil der forhåbentligt kommer et forbud mod disse stoffer i emballage," siger testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.

Det er de sundhedsskadelige flourstoffer i emballagen, der efter en tur i mikroovnen har risiko for at ende i popcorn-skålen, viser tidligere undersøgelser. Varme og fedt giver nemlig fluorstofferne gode betingelser for at sætte sit aftryk på popcornene under opvarmning i mikroovn.

Derfor mener Forbrugerrådet Tænk med formand Anja Philip i spidsen, at andre supermarkedskæder bør følge i Coops fodspor og fjerne mikrobølgepopcornene fra hylderne.

"Hvor mange drengebørn skal fødes med misformede testikler, før I fjerner mikroovns-popcornene?," lyder det fra Anja Philip direkte henvendt til Dansk Supermarked i et interview med TV2 Nyhederne.

"Vi ser flere og flere børn, der ikke kan få børn. Vi ser også flere og flere drengebørn, der fødes med misformede testikler. Vi har en sædkvalitet i Danmark, som er under WHO's normalværdi. Vi har den højeste forekomst af testikelkræft i Europa," siger hun.

Fra Dansk Supermarkeds kommunikationsdirektør, Mads Hvidtved Grand lyder det til Forbrugerrådet Tænk, at de ikke har nok beviser for, at stofferne vandrer fra emballagen og over i maden.

Radikale vil forbyde skadelige kemikalier i mademballage

Coop trækker popcorn ud af 1200 butikker

Flere virksomheder skal turde gøre som Coop

Giftige stoffer i fast food-emballage

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier