FødevareWatch

Emballage-producenter vil have miljømærker på indpakning

Der skal skelnes mellem, om de skadelige fluorstoffer er tilsat fødevarers emballage eller ej, siger branchen, der ønsker miljømærker på for emballage.

Foto: Lars Krabbe

De virksomheder, som producerer emballage til fødevarer i supermarkederne, efterlyser miljømærker. Mærkningen skal oplyse forbrugerne om indholdet af sundhedsskadelige fluorstoffer i det pap eller papir, maden er pakket ind i.

Sådan lyder det fra Grakoms miljøchef, Carsten Bøg. Grakom er en brancheforening for de trykkerier, som blandt andet laver emballage.

En ny undersøgelse fra Odense Børnekohorte, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet viser, at de såkaldte perflourerede stoffer kan påvirke ufødte børn, som optager stofferne gennem deres mor.

Stofferne findes i helt almindelige forbrugsvarer som pizzabakker, popcornposer, engangsbestik, vinterstøvler og regntøj.

"Vi vil gerne have en mærkeordning, og samtidig mener vi, at der er behov for en grænseværdi, som tydeligt kan sende et signal til markedet om, hvornår stofferne er tilsat, og hvornår de ikke er," siger Carsten Bøg.

Problemet er ifølge miljøchefen, at den vejledende grænseværdi, som daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fik fastsat i 2015, ikke er høj nok til at skelne mellem, om de skadelige fluorstoffer er tilsat eller ej.

Stofferne findes nemlig over det hele og kan være i det vand, som papirfabrikker laver pap og papir af.

"Vi ved selvfølgelig godt, at en eventuel ny grænseværdi kommer til at ligge et sted, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt, og det må industrien leve med," siger han.

Den vejledende grænseværdi for fluorstoffer i emballage er på 0,35 mikrogram fluor per kvadratdecimeter papir. Men som forbruger kan man i dag ikke se, hvilke varer der kommer fra producenter, som følger den frivillige grænseværdi.

Ifølge Tina Kold Jensen, som er professor på Syddansk Universitet og står bag undersøgelsen, er det umuligt at skærme sig imod de skadelige stoffer.

"Vi fandt stofferne i 99 procent af alle de kvinder, vi undersøgte. Det er næsten umuligt at undgå det. Der er ikke andet at gøre end at blive ved med at lave undersøgelser, som kan dokumentere, at de er farlige, så man kan få dem helt fjernet," siger hun.

Perflourerede stoffer bliver brugt til mange forskellige ting. Ud over emballage til fødevarer, bagepapir, findes de i imprægnering, som beskytter tekstiler mod fugt og snavs.

De findes derfor i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip-let-pander.

EU-lande indfører fængselsstraf for madspild

Arla om indtog i innovationscenter: Her skal vi overraske verden

Danske emballageproducenter til kamp mod skadelig kemi

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier