I Frankrig vil man i den nærmeste fremtid kræve, at alle fødevarer med kød eller mejeriingredienser skal mærkes klart med oprindelsesland– en beslutning som møder stor kritik flere steder fra.
Det skriver Food Navigator.
De franske landbrugsmyndigheder har ifølge branchemediet bekræftet, at man vil gøre det obligatorisk at have såkaldt country of origin labelling (COOL) – altså mærkning af oprindelsesland – på alle forarbejdede fødevarer og færdigretter med kød eller mælk i.
Den franske landbrugsminister, Stéphane Le Foll, oplyser således i en pressemeddelelse, at EU-Kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, har givet grønt lys til, at Frankrig i en prøveperiode på to år tester den tvungne landemærkning.
Forslaget skal dog først godkendes af det franske statsråd Conseil d’Etat, og herefter kan det træde i kraft fra og med 1. januar 2017.
Mens de nye mærkningsregler vækker glæder internt i landet, har flere pan-europæiske organisationer dog været ude med en skarp kritik af det franske tiltag, skriver Food Navigator.
"Selvom initiativet bliver fremlagt som en ’test’ og kun gælder for Frankrig, er det et tvungent tiltag, som vil have en øjeblikkelig indvirkning på markedet med store negative konsekvenser for producenter og forbrugere, såsom belastende ændringer i forsyningskæden, vanskeligheder i mærkningsprocessen og højere priser," lyder det fra organisationen FoodDrinkEurope (FDE), der har en lang række selskaber og nationale organisationer som medlemmer, herunder DI fødevarer.
"Herudover – hvilket er yderst vigtigt set i lyset af den nuværende situation i Europa – vil dette protektionistiske tiltag også danne uoprettelig præcedens i splittelsen af det indre marked i EU for fødevarer og drikkevarer," lyder det videre fra FDE ifølge Food Navigator.
Franske supermarkeder skriver under på madspildspagt
Regeringen afviser EUs emballage-anbefalinger
Ny kødmærkning vil øge udgifter til industr
Amerikanske kødspisere foretrækker 'Made in USA'
Europæere stoler ikke på supermarkeders halalkød