Tyrkiets præsident ryster på hovedet af russisk fødevarekontrol

Forholdet mellem Rusland og Tyrkiet fortsætter med at forværres efter, at tyrkerne tirsdag skød et russisk kampfly ned nær grænsen til det borgerkrigshærgede Syrien.
Siden nedskydningen har de to parter ført en krig på ord, hvor de strides om, hvorvidt flyet, der blev advaret ti gange, krænkede det tyrkiske luftrum eller ej.
Torsdag optrappede russerne så konflikten yderligere ved at stramme importreglerne for tyrkiske fødevarer og true med at sætte en stopper for en række fælles projekter i, hvad mange tolker som et forsøg på at ramme landet på pengepungen.
Russernes tiltag møder dog hovedrysten fra den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan, der samtidig afviser at imødekomme en opfordring fra russisk side om at undskylde for episoden.
"Først og fremmest burde vores politikere og militær sætte sig ned og snakke om, hvor der er begået fejl, og så fokusere på at løse de fejl på begge sider. Men hvis vi i stedet tyer til følelsesladet udtalelser, så håndterer vi det forkert," sagde han ifølge Reuters under en tale i Ankara.
Rusland skærper kontrollen med tyrkiske fødevarer
Tiltaget mod de tyrkiske fødevarer blev annonceret torsdag, hvor den russiske landbrugsminister Alexander Tkachyov fortalte, at han har valgt at optrappe inspektionerne, da han ikke mener, at tyrkernes produkter lever op til de russiske standarder.
Ifølge en meddelelse fra ministeriet har fødevaremyndighederne analyseret en række tyrkiske landbrugsprodukter, hvoraf 15 procent ikke levede op til kravene. Problemet er samtidig ikke nyt, skriver ministeriet ifølge Wall Street Journal.
Siden årets start har russerne registreret 40 tilfælde af blandt andet frugt og grønt, der indeholdt for høje niveauer af pesticider og andre skadelige stoffer. Derfor skrider man nu til handling, fortæller en talsperson.
Ifølge Interfax har de russiske fødevaremyndigheder ikke spildt tiden, siden beslutningen blev truffet. Torsdag eftermiddag har de allerede fjernet 800 kilo tyrkiske fødevarer fra supermarkedernes hylder, skriver nyhedsbureauet.
Det er som bekendt langt fra første gang, at Rusland bruger importstramninger som et våben i kampen mod sine politiske modstandere. Senest indførte landet en handelsembargo mod vestlige fødevarer som modsvar på EU’s sanktioner efter Ruslands invasion af den østlige Ukraine.
Mens importforbuddet har ramt de europæiske landmænd hårdt og sendt priserne på rutsjetur, er fødevarer omvendt blevet markant dyrere i Rusland, der nu arbejder på at blive mere selvforsynende. Tyrkiet står for mellem 15 og 20 pct. af det russiske marked for frugt og grønt, og derfor kan tiltaget være med til at øge inflationen yderligere, vurderer banken Nomura.
Russere kritiserer EU for svinepesthåndtering
Russerne vil ikke spise deres eget kød
Dalende dansk eksport bekymrer