FødevareWatch

Dalende dansk eksport bekymrer

De seneste tal viser, at den danske eksport faldt i i september. Det bekymrer cheføkonom, ligesom direktørerne fra fem store danske organisationer ønsker at få fjernet flere danske eksportforhindringer.

Foto: Lars Skaaning/Arkiv

Til stor ærgrelse hos Thomas Søby, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, dalede den danske eksport i  september, og han er bekymret for, om de danske virksomheder er klar til at klare de udfordringer, der kan komme i halen på en mulig global opbremsning i økonomien.

"Det er bekymrende, at der ikke er mere gang i den danske eksport. Vi står i en situation, hvor olieprisen er lav og Draghi’s bazooka fortsat forsøger at skyde europæisk økonomi i gang. Begge er begivenheder, der burde skabe efterspørgsel på vores store nærmarkeder," siger cheføkonom Thomas Søby.

De senest offentliggjorte eksporttal fra Danmarks Statistik viste et fald i september på samlet 2,6 pct. i forhold til måneden før.

"Dansk økonomi står i et vadested, der ikke kun skyldes svingende performance på de globale markeder, men i langt højere grad er et resultat af svigtende indenlandsk efterspørgsel. Dette kan dog ikke fikses på den korte bane, og netop derfor er eksporten alt afgørende for at skabe vækst, siger Thomas Søby videre.

Mandag eftermiddag afholder fem store danske organisationer fra sektorerne ødevarer, søfart, medicin, turisme og energi en konference på Christiansborg, hvor man vil fremlægge tre såkaldte trædesten, der skal være med til at sikre dansk eksport.

"Vi kan i Danmark gøre meget for at blive et endnu bedre land at drive virksomhed fra. Det kræver en erhvervspolitik, der går på to ben. Dels skal vi fokusere på at forbedre de generelle rammevilkår, dels tænke sektorspecifikt for at fjerne forhindringer for de respektive erhverv, skriver de fem direktører for Landbrug & Fødevarer, Danmarks Rederiforening, LIF, HORESTA og Dansk Energi i et fælles indlæg i Børsen i dag.

Ny eksportstrategi fra regeringen

Eksport til flere lande

I sidste måned sagde udenrigsminister Kristian Jensen, at dansk eksport ikke længere skal være fokuseret på få store vækstlande, men på en lang række lande. Med den melding har regeringen lagt afstand til den tidligere strategi om at satse på BRIK-landene, Brasilien, Rusland, Indien og Kina, hvor potentialet for vækst i dag ikke synes så stort som for få siden.

I stedet står der nu 15 lande på listen, og de inkluderer udviklede markeder som bl.a. Canada, Australien og Storbritannien, skrev Finans.dk, efter at have tale med ministeren.

"Generelt set kan man sige, at den manglende succes med BRIK-strategien giver anledning til, at vi mere detaljeret skal gå ned og sige, at et land i sig selv ikke nødvendigvis er interessant, men i et bestemt land kan en bestemt branche godt være interessant," sagde Kristian Jensen til Finans.dk.

Samtidig med, at regeringen varslede med en ny strategi  har der i flere brancher lydt forlydender om, at regeringen overvejer at udnævne en ny type eksportambassadører, der skal repræsentere Danmark på eksportmarkederne – denne gang med sektorfokus.

Det erfarede FødevareWatch i  oktober fra en række af hinanden uafhængige kilder fra flere brancher. Der skulle dog endnu ikke være truffet en endelig beslutning.

Mere dansk gris på tallerkenen i Kina end nogensinde

Minister skyder millioner i fiskeri- og akvakultur

Ny eksportstrategi fra regeringen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier