Fransk foie gras-sæson trues af fugleinfluenza

Fugleinfluenza-typen H5N1 er blevet opdaget i en kyllingeflok i Frankrig. Der er ingen umiddelbar fare for mennesker, men problemerne kan true det omfattende salg af foie gras som topper i julesæsonen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Frankrig er blevet ramt af et tilfælde af fugleinfluenza – det første af sin slags i landet siden et omfattende udbrud i 2007. Det skriver flere internationale medier.

Der er tale om en flok på godt 30 kyllinger ved en mindre gård i den store foie gras og fjerkræ-region Perigord i det sydvestlige Frankrig.

Her har den dødbringende og højst smitsomme H5N1-stamme af virussen slået 22 af kyllingerne ihjel. En talsmand for departementet Dordogne, som inkluderer Perigord-regionen, siger til nyhedsbureauet Bloomberg, at man har slagtet hele den berørte kyllingeflok og sat et sikkerhedsområde op omkring den landsby, som flokken befandt sig i.

H5N1 er yderst sygdomsfremkaldende og smitsom for fjerkræ, og virus-stammen har også tidligt vist sig at kunne smitte mennesker. Det blev ifølge Reuters set første gang i Hongkong i 1997.

De franske myndigheder siger dog ifølge nyhedsbureauet, at der indtil nu ikke er nogen tegn på at H5N1-virussen i Frankrig er af den samme slags som den, der er set i Asien. Der er derfor heller ikke nogen fare for franske forbrugere, heller ikke i forhold til at indtage fjerkræprodukter.

Til gengæld kan problemerne få stor betydning for den franske produktion af foie gras, som fremstilles af leveren fra ænder eller gæs, hvor Perigord altså tegner sig for en stor del af produktionen.

Salget af foie gras i Frankrig topper som regel lige op til julesæsonen, og halvdelen af det årlige salg af delikatessen direkte til forbrugere finder sted i december, skriver Bloomberg. Ifølge Reuters beløb salget af foie gras gennem grossistleddet sig til omkring 2 mia. euro (14,92 mia. kr.) sidste år.

Fugleinfluenzaen er landet i Sverige

Tyskland er ramt af fugleinfluenza

Fugleinfluenza-udbrud i Storbritannien

Fugleinfluenza skaber amerikansk ægmangel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: Pr

Danforel kæmper sig ud af barsk periode

For abonnenter