Forsker: Ingen beviser for dansk overimplementering af EU-regler

Ifølge erhvervslivet og regeringen koster det vækst og arbejdspladser, at Danmark overimplementerer EU-regler. Men der er ingen beviser for, at Danmark rent faktisk overimplementerer, siger en EU-forsker.
Foto: Markus Schreiber
Foto: Markus Schreiber

Danmark overimplementerer i stor stil EU-regler. Og det koster os hvert år milliarder af kroner og et utal af arbejdspladser. Sådan lyder påstanden fra store dele af erhvervslivet og regeringen, men påstanden er taget ud af det blå.

Det skriver Altinget.

Mediet har talt med Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor på Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, hvor hun forsker i implementering af EU-politik. Og ifølge forskeren er der intet bevis for, at Danmark rent faktisk overimplementerer reglerne.

"Vi har ikke nogen undersøgelser, som understøtter, at Danmark skulle overimplementere mere end andre EU-lande. Så det er indtil videre en politisk antagelse, som skulle undersøges systematisk, hvis man ønsker et præcist billede af, hvordan Danmark forholder sig til EU-lovgivning," siger Dorte Sindbjerg Martinsen til Altinget.

Prøv FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Ifølge en analyse fra Landbrug & Fødevarer koster overimplementering landbruget mindst 3,5 mia. kr. årligt. Og samlet set betyder overimplementering af miljøregler angiveligt, at Danmark mister eksportindtægter for 5-6 mia. kr. årligt og en merbeskæftigelse på 3000-6000 personer.

Regeringen tager også overimplementeringen meget alvorligt og har nedsat et implementeringsudvalg, hvor otte centrale ministre skal se nye EU-direktiver efter i sømmene, før de implementeres i dansk lovgivning.

Løkke satte fokus på fødevarebranchen i sin åbningstale

Medie: Hækkerup skal rådgive ny regering

Det vil regeringen på fødevareområdet

L&F: Fødevareklyngens nye minister bør kigge mod yderområder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også