Eva Kjer: "Jeg anerkender den kritik, der kommer fra revisorerne"

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) anerkender, at der skal rettes op, så ministeriet undgår ny kritik fra Statsrevisorerne
Foto: Brian Karmark/Polfoto/Arkiv
Foto: Brian Karmark/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Onsdag fremførte Statsrevisorerne kritik af Fødevareministeriet, der ifølge Statsrevisorerne fejler på flere punkter i sin håndtering af multiresistente MRSA-bakterier.

De multiresistente bakterier er i 2014 registreret i 68 procent af de danske slagtesvinebesætninger og er fundet hos et stigende antal personer.

Statsrevisorerne kritiserer blandt andet, at Fødevareministeriet ikke har iværksat analyser af sundhedsøkonomiske og erhvervsøkonomiske omkostninger ved MRSA-bakteriernes fremstød.

Ritzau har stillet fire skarpe til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om indsatsen mod MRSA.

Statsrevisorerne kommer med en hård kritik af dit ministerium. Er du enig i den kritik, de fremsætter?

"Jeg anerkender den kritik, der kommer fra revisorerne, og vil sørge for at følge op på kritikken."

"De efterlyser blandt andet samfundsøkonomiske analyser af indsatsen mod MRSA, men når der er tale om sundhed, så synes jeg, det er vigtigere at handle hurtigt på baggrund af den viden man har, frem for at afvente en større samfundsøkonomisk analyse."

Men forhindrer en dybere samfundsøkonomisk analyse af MRSA-problemet, at man kan reagerer her og nu, hvis der opstår et akut behov?

"Kun hvis det ene skal komme forud for det andet. Altså det, der vil være muligt ville være, at man gjorde begge dele sideløbende. Jeg vil gerne sætte en tyk streg under, at jeg vil undgå at få denne kritik mod os igen."

Statsrevisorer: Fødevareministeriet fejler i kamp mod MRSA

"Jeg tager dog bare lige på ministeriets vegne det forbehold, at når det drejer sig om sundhed kan det være nødvendigt at handle hurtigere end en samfundsøkonomisk analyse vil tillade."

Ser du nogen steder i Statsrevisionens rapport, hvor de beskriver en modsætning mellem at handle akut, og lave en dybere analyse af MRSA-problemet?

"Nej, jeg tager dog bare lige på ministeriets vegne det forbehold, at når det drejer sig om sundhed, kan det være nødvendigt at handle hurtigere, end en samfundsøkonomisk analyse vil tillade. Men det ændrer ikke ved, at akutte tiltag kan foregå parallelt med længere analyser."

Du har nu iværksat et eftersyn af indsatsen mod MRSA på baggrund af kritikken. Hvad forventer du, der skal komme ud af det eftersyn?

"Jeg kan sige, at som minister ønsker man ikke at få kritik af Statsrevisorerne. Jeg iværksætter de her initiativer i ministeriet for at rette op på det, for jeg anerkender fuldt ud, at der skal rettes op, så ministeriet ikke skal modtage mere kritik."

Eva Kjer Hansen lægger desuden vægt på, at Statsrevisorerne også kom med ros til Fødevareministeriet.

"Jeg hæfter mig ved, at revisionen roser handlingsplanen for MRSA, som jeg netop har iværksat. Og det er jo handlingsplanen, der er den fremadrettede indsats, så jeg er glad for at de roser det, der skal ske fremover."

Nordiske ministre vil bekæmpe antibiotikaresistens

Flere svineproducenter får gult kort af Fødevarestyrelsen

Flere gravide får konstateret svine-MRSA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Selskabet har i årsrapporten angivet bemærkningen ”going concern” som følge af den forværrede økonomiske situation i selskabet. | Photo: Casper Dalhoff

Skanderborg Bryghus taber fortsat millioner

For abonnenter