FødevareWatch

Flere svineproducenter får gult kort af Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen advarer i stigende grad svineproducenter, fordi de køber for meget antibiotika.

Foto: Janus Engel/Ritzaufoto/Arkiv

En ny grænse for brug af antibiotika, der trådte i kraft sidste år, får i stigende grad svineproducenter i fedtefadet.

Siden januar i år har Fødevarestyrelsen advaret 47 landmænd, fordi de har købt for meget medicin i form af antibiotika. Det skriver DR.

Otte måneder inde i året er det allerede 16 advarsler mere, end der blev uddelt i hele 2014. Og det glæder professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital, Hans Jørgen Kolmos.

"Det er udtryk for, at myndighederne nu har fået øje på problemet og er begyndt at tage tingene alvorligt og udnytte de redskaber, de har i hånden," siger han til DR.

Svineproducenterne har fået et såkaldt gult kort. Den ordning er tilsigtet producenter med en besætning af svin, der har et stort og rutinemæssigt brug af antibiotika.

Det kan eksempelvis være, når svinene bliver behandlet i flok gennem foder og vand.

Men overmedicinering kan føre til resistente bakterier, og derfor skal forbruget ned. De resistente bakterier kan nemlig også ifølge DR sprede sig til mennesker.

Overordnet set er det samlede forbrug af antibiotika faldet. Fra januar til maj i år er medicinforbruget faldet med omkring 11 pct. sammenlignet med samme periode i 2014. Det er selvom, at flere landmænd køber mere medicin end det tilladte.

"Der er allerede i dag landmænd, der kan producere med 10 pct. af det gennemsnitlige antibiotikaforbrug."

"Og det bør alle lære at kunne," siger Hans Jørgen Kolmos til DR.

Forbruget skal dog ned med 90 pct. ifølge professoren, hvis man skal sikre sig imod, at de resistente bakterier bliver udbredt.

Bredt flertal lover et miljøvenligt dansk landbrug

Dansk kødindustri forsøger at genskabe svensk tillid

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier