FødevareWatch

Professor: Alt for sent vi får fokus på MRSA

"Vi har forsøgt at råbe ministeriet op siden 2010, og nu står vi med en ægte bakterieepidemi," siger professor Hans Jørn Kolmos.

Foto: Janus Engel/Ritzaufoto/Arkiv

De multiresistente bakterier MRSA er på fremmarch. I 2014 var hele 68 procent af den danske slagtesvinbesætning smittet, mens 2972 danskere blev smittet med den resistente bakterie.

Bakterierne er et særdeles stort problem, da de udvikler resistens mod penicillin, og derfor kan strække et sygdomsforløb i langdrag. Det er både dyrt for statskassen, og øger risikoen for, at sygdomme ikke kan kureres med antibiotika.

Onsdag rettede Statsrevisorerne en hård kritik mod Fødevareministeriets håndtering af MRSA-problemerne. Og det var bare på tide, mener Hans Jørn Kolmos, professor og dr.med. på Syddansk Universitet.

"Jeg kan sagtens genkende kritikken fra Statsrevisorerne. Jeg har prøvet at advare Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet siden 2010. De har intet foretaget sig, men til gengæld brugt tid på at tale problemerne ned."

Eva Kjer: "Jeg anerkender den kritik, der kommer fra revisorerne"

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) anerkendte onsdag kritikken, og søsatte et eftersyn af ministeriets håndtering af sagen. Men det er alt for sent, mener Hans Jørn Kolmos.

"Alt hvad der er lavet af handlingsplaner og eftersyn det sidste halve, år retter lidt op på det. Men det er for sent. Vi har en epidemi, der spreder sig ukontrollabelt. Hvis ministeriet havde lyttet, da der var færre smittede, så havde vi kunnet afhjælpe problemet," siger han.

Hans Jørn Kolmos peger på, at bakterierne er at finde i millioner af svin i Danmark. Han frygter, at der stadig ikke er vilje til at gøre "det, der skal til."

"I 2010 ville man ikke bruge penge på det. Dengang mente man, at lægerne var hysteriske. Og nu er MRSA næsten umuligt at håndtere. Alligevel har jeg stadig ikke set nogen, der tager det så alvorligt, som vi burde," siger han.

Hans Jørn Kolmos siger dog, at han er glad for, at fødevareministeren har bebudet et eftersyn af indsatsen mod MRSA-bakterier.

Statsrevisorer: Ministeriet fejler i kamp mod MRSA

Nordiske ministre vil bekæmpe antibiotikaresistens

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Miljøminister klar til stramme krav til klimadokumentation

Mens EU er på vej med krav om satellit- og GPS-dokumentation på en række fødevarer, der skal mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til FødevareWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier