FødevareWatch

Flere gravide får konstateret svine-MRSA

Der er en sket en fordobling i antallet af gravide nordjyder, der får konstateret svine-MRSA. Behandles det ikke, kan det få konsekvenser for barnet.

Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv

Siden 2013 er antallet af gravide i Nordjylland, der får konstateret svine-MRSA, fordoblet. Og behandles det ikke, kan det få konsekvenser for barnet.

Det fortæller DR Nordjylland.

"Det er rigtig vigtigt at beskytte den gravide kvinde og barnet," siger Ulla Hjort, der er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Det kan være et udtryk for, at der formentligt er en stigning i antallet af svinelandbrug, der har en problematik med MRSA"

Ulla Hjort, overlæge, Aalborg Universitetshospital
På et år steg antallet af gravide med den frygtede baktierie i Nordjylland fra 10 til i alt 19 smittede sidste år. Der findes ingen landstal for antallet af gravide, der får konstateret svine-MRSA.

Men i Nordjylland ser antallet af smittede ud til at stige yderligere. I 2015 er man allerede nu oppe på 15 gravide med MRSA.

"Det kan være et udtryk for, at der formentligt er en stigning i antallet af svinelandbrug, der har en problematik med MRSA," siger Ulla Hjort.

MRSA er modstandsdygtig overfor almindelig penicillin. Det er vigtigt, at MRSA bliver opdaget og behandlet tidligt, da bakterien kan overføres til barnet, når det bliver født.

"Så kan vi forhindre, at barnet får en infektion med MRSA-bakterie, fx øjenbetændelse. Og noget andet er, at hvis vi ved, at barnet har MRSA-bakterien, så ved vi hvilken antibiotika vi skal behandle med," siger overlægen.

I 2011 begyndte man rutinemæssigt at screene gravide kvinder for svine-MRSA i Nordjylland. Det er den praktiserende læge, der står for screeningen. Er kvinden i risikogruppe, så bliver der taget en prøve for MRSA.

Det er primært kvinder, der enten arbejder med svin, eller som bor sammen med mænd der arbejder med svin, der får konstateret MRSA-bakterien.

Får man som gravid konstateret svine-MRSA, så kan det behandles med klorheksidin-sæbe og en antibakteriel salve i næsen.

L&F-direktør: Vi er vant til at blive kigget i kortene

Britisk medie slår alarm over dansk MRSA-kød

Professor: MRSA-plan er uambitiøs og rykker ikke noget

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier