FødevareWatch

Britisk medie slår alarm over dansk MRSA-kød

Den danske MRSA-debat har bredt sig til det vigtige britiske marked, hvor avisen The Guardian har konstateret bakterien i en række prøver fra Danmark.

Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv

MRSA har gennem mange måneder været et af de mest diskuterede emner på fødevareområdet i Danmark.

Nu bringer avisen The Guardian diskussionen til det britiske, efter at have testet 100 pakker svinekød købt i detailkæderne Sainsbury's, Asda, The Co-operative og Tesco.

For ud af de 100 pakker blev ni pakker testet positiv for MRSA-bakterien CC398, og ud af de ni stammede otte fra Danmark.

Den niende pakke, hvor man konstaterede spor af CC398, var fra Irland. Ud af de 100 prøver havde 74 pakker Danmark som afsenderland, mens 25 kom fra britiske producenter og én fra Irland.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

I The Guardian beskrives CC398-bakterien som en såkaldt superbug, der i 2014 blev konstateret hos 1.271 danskere, som blandt andet fik MRSA-bakterien overført efter at have været i kontakt med dyr. Udbredelsen af MRSA kædes i avisen sammen med brugen af antibiotika i den intensive danske svineproduktiion.

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, siger til avisen, at briterne bør se på MRSA-situationen i Danmark som en advarsel, og at den danske situation er ude af kontrol.

"[Storbritannien] bør være bekymrede over det, og I bør kigge på vores problemer. Vi burde have grebet ind for syv år siden, da vi så de første sager. Jeg tror ikke, at dette er et problem, der vil løse sig selv blot ved, at vi lukker øjnene," er Hans Jørn Kolmos citerede for at sige.

I hver femte pakke i Danmark

Sidste efterår testede tv-stationen TV Syd 100 pakker dansk svinekød hos Fødevarestyrelsen og DTU for den multiresistente bakterie. Her viste analyserne, at der var svine-MRSA i 21 pct. af de testede pakker. I den test indeholdt pakkerne svinekød fra Danmark, og der var en ligeså stor andel af økologisk kød blandt prøverne, som danskere gennemsnitligt køber til daglig.

Tilbage i 2009 viste en undersøgelse, at bakterien var i 5 pct. af kødet. I 2011 var andelen oppe på 10 pct. 

Hans Jørn Kolmos kaldte stigningen stærkt foruroligende, mens Seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, Yvonne Agersø ikke var helt så overrasket over resultatet.

"Vi har jo set en klar stigning i antallet af svin med svine-MRSA, og det afspejler sig naturlig i, at der også er mere svine-MRSA i svinekødet," sagde hun til TV Syd.

Tænk: Knap hver tredje pakke svinekød er MRSA-inficeret

Professor: MRSA-plan er uambitiøs og rykker ikke noget

Svine-MRSA i hver femte pakke svinekød

Seruminstitut: De fleste MRSA-dødsfald har intet med svin at gøre

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier