Teknikalitet bremser fransk madspildslov

Frankrig var på vej til at vedtage en lov, der gjorde det forbudt for store supermarkeder at smide mad ud. Men planerne døde pga. en teknikalitet. Et fransk ministerium presser dog på for en ny lov og flere supermarkeder er klar til at tage tiltaget til sig alligevel.

Tilbage i maj vedtog det franske parlament enstemmigt en ny lov, der skulle nedbringe madspildet fra landets detailsektor. Men tidligere denne måned blev lovforslaget lagt i graven på grund af en ren teknikalitet.

Det skriver Food Navigator.

Det såkaldte ændringsforslag nummer 103 til den franske energilov ville have gjort det lovpligtigt for supermarkeder på mere end 400 kvadratmeter at give overskydende mad til velgørenhedsorganisationer til indtag for mennesker eller dyr, ellers ville de få en bøde. Samtidig ville forslaget have ulovliggjort den udbredte praksis blandt flere detailbutikker med at hælde blegemiddel over de fødevarer, man smider ud for at forhindre såkaldt skraldning.

Men tidligere på måneden besluttede en domstol, at ændringsforslaget var ugyldigt, da det blev medtaget under den anden behandlingsrunde for lovforslaget.

Ministerium presser på

Det franske ministerium for økologi og bæredygtig udvikling har allerede fremsat et nyt, lignende lovforslag og taget kontakt til landets detailsektor, for at få selskaberne til frivilligt at leve op til den lov, der aldrig blev gennemført.

Ifølge Food Navigator skulle ministeren Ségolène Royal mødes med repræsentanter for detailsektoren i sidste uge, og store kæder som Auchan, Carrefour og Casino har allerede sagt, at de er villige til at skrive under på en hensigtserklæring. Ministeren er sågar parat til at sætte navn på de selskaber, der ikke hopper med på vognen.

”Jeg vil afsløre hvilke store selskaber, der ikke ønsker at deltage i denne kontrakt. Jeg tror ikke, det vil være ret god omtale for dem, for det franske folk er opmærksomme på madspildsproblematikken,” sagde hun ifølge branchemediet på en pressekonference i sidste uge.

Frankrig forbyder supermarkeder at smide fødevarer ud

NGO: Fransk forbud mod madspild ikke vidt nok

Rapport: Europas madspild er af den gode slags

Coop sparer millioner på kamp mod madspild

Vi er vilde med billige varer af ældre dato

Nestlé til kamp mod madspild

Ny app guider dig til billig mad - for at undgå madspild

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også