FødevareWatch

Økologer afviser nye genteknologier

Forskergruppe mener, økologer skal anvende ny gensplejsning, som ifølge dem skaber mere robuste planter, der klarer sig bedre uden sprøjtemidler. Økologisk Landsforening afviser idéen.

Foto: ritzau/Jan Grarup/arkiv

En forskergruppe fra Københavns Universitet har udgivet en artikel i tidsskriftet Trend in Plant Science, hvor de skriver, at økologisk landbrug bør anvende nye og mere præcise genteknologier. Med større præcision kan de genskabe planternes robusthed, som de har mistet gennem traditionel forædling, hvor mutationer finder sted helt tilfældigt.

Det skriver Videnskab.dk.

Ifølge forskergruppen kan den nye teknologi mindske forskellen i udbytte mellem konventionel og økologisk landbrug, da de mere robuste planter klarer sig bedre uden sprøjtemidler. En påstand, forskergruppens filosoffer har forsøgt at understøtte ved at henvise til økologernes værdisæt, hvor det grundlæggende princip er, at man ikke skal lave ting, som man ikke kan overskue konsekvenserne af. Her mener filosofferne, at værdisættet går godt hånd i hånd med præcisionsforædling.

Men den udlægning er Økologisk Landsforening ikke begejstret for. De mener, forskerne har lavet en for kreativ og søgt tolkning af økologernes forsigtighedsprincip og de afviser at tage den nye gensplejsning til sig.

"Vi har ikke behov for det, fordi der er andre metoder. Vi ønsker det ikke, fordi vi har andre principper. Og vi kan ikke sælge det, for vores kunder ikke vil have det," siger Paul Holmbeck, direktør i foreningen, til Videnskab.dk.

Måling: Danskere er stadig ikke klar til GMO

GMO-forskelle kan bremse handelsaftale

Landsforening: Økoproduktion kan bedre svare sig

 

Økologer: Omlægning giver flere danske råvarer

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier