FødevareWatch

GMO-forskelle kan bremse handelsaftale

Ifølge den amerikanske landbrugssekretær kan forskelle i anskuelsen af genmodificerede afgrøder stikke en kæp i hjulet på den stort anlagte frihandelsaftale mellem USA og EU.

Foto: Colourbox

Forskelle på den måde, man ser på hele GMO-spørgsmålet i henholdsvis USA og Europa, kan være så store, at det kan sætte en stopper for den stort anlagte frihandelsaftale Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), som de to parter netop nu forsøger at nå til enighed om.

Det siger den amerikanske landbrugssekretær Tom Vilsack ifølge Bloomberg.

For mens GMO eller genetisk modificerede organismer har været brugt igennem flere år i USA, så er det stadig en forholdsvis ubrugt ting i Europa, hvor EU-Kommissionen for nylig åbnede op for, at de enkelte EU lande kan forbeholde sig retten til at sige nej tak til GMO.

Det vil ifølge sekretæren, der er den øverste politiske leder for landets landbrugsmyndigheder, gøre forhandlingerne om frihandelsaftalen yderst vanskelige.

”Du kan ikke bruge eller oprette et system for åben eller fri handel, hvis du samtidig laver måder, hvorpå landene kan opstille forhindringer for produkter af politiske eller kulturelle grunde. Man er nødt til at give folk et valg, og så lade markedet bestemme,” sagde Tom Vilsack ifølge Bloomberg på et nyligt G20-topmøde for landbrugsministre.

Forhandlingerne mellem EU og USA har dog hidtil stået på igennem to år, og der er en lang række punkter, hvor de to parters regeringer er uenige, så GMO-spørgsmålet vil altså blot være endnu en tilføjelse til den liste.

Men ifølge EU’s Handelskommissær, Cecilia Malmström, er netop landbruget og fødevareindustrien et vanskeligt punkt i forhandlingerne, da begge parter har enorme økonomiske interesser på området.

EU-lande skal kunne sige nej til genafgrøder

Miljøminister vil ikke udelukke GMO-afgrøder

EU-lande når til enighed om GMO-aftale

EU-lande får ret til at afvise gmo-afgrøder

Verdens mest forhadte firma tager kampen op

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier