
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) nedsatte sidste år en tænketank med det formål at forbedre danskernes madkultur, og nu ligger det første resultat af arbejdet klar.
Måltidstænketanken, der blandt andet tæller Claus Meyer, Adam Price og Per Kølster, lancerer torsdag i Politiken tre råd, der skal få os til at spise bedre. Lær at lave mad, brug råvarer og spis sammen med andre, lyder de tre opfordringer.Mens rådene umiddelbart kan virke en simple, mener Charlotte Fredborg Jensen, nordjysk landmandskone og medlem af tænketanken, alligevel, at der brug for at sætte fokus på danskernes madvaner.
”Mange herovre vil nok synes, at de er banale og sige: Det gør vi i forvejen – vi laver mad, vi spiser sammen. Men når man går folk på klingen, gør de det faktisk ikke. Vi har to børn, og jeg synes overordnet set, at vi spiser sammen og hygger os, men når vi tæller det op, er det i virkeligheden to-tre gange om ugen. Man går rundt og bilder sig noget ind, ” siger hun til Politiken.
De tre anbefalinger bliver mødt med skepsis fra en ekspert. Professor Bente Halkier, der forsker i kostkampagner på RUC, roser rådenes fokus på sanselighed, men peger på, at kravene til at medregne miljø og dyrevelfærd i sine indkøb kan give nogle mennesker stress.
Fem nye medlemmer i madtænketank
SF'er bliver ny formand for madtænketank