Danmarks nationalret er kåret

Fødevareminister Dan Jørgensen har siden september debatteret danskernes madvaner gennem indstillingerne til kåringen af danskernes nationalret. Nu er retten fundet, og du kan finde den her.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har i de seneste måneder forsøgt at vække danskerne og få skabt en diskussion om det traditionelle danske måltid gennem nedsættelsen af en måltidstænketank og kåringen af Danmarks nationalret.

Kåringen af Danmarks Nationalret, der samlet har kostet 1,22 mio. kr., er torsdag morgen blevet afsluttet, og Dan Jørgensen har efter en afstemning i to faser kåret stegt flæsk med persillesovs som Danmarks nationalret.

63.263 personer har afgivet deres stemme i finaleafstemningen.

Blandt klassikerne, som har været indstillet til titlen som Danmarks nationalret, har man også kunnet finde frikadeller, gule ærter, karbonader og smørrebrød, omend i en anelse mere raffinerede udgaver, end de fleste formentlig er vandt til.

På baggrund af danskernes forslag til retter har kokke fra otte regioner fortolket tre hverdagsretter. Kokkene er lokalt forankret i regionerne og har anvendt lokalt producerede råvarer i deres retter,

De tre retter blev herefter præsenteret for borgerne i regionen, som derefter kunne stemme på deres favorit på www.danskernesmad.dk. Regionernes vinderret indgik i finalen om at blive Danmarks nationalret.

Efter årsskiftet udkommer en minikogebog med inspirationsretter fra konkurrencen og desuden en både moderne og sund version af vinderretten.

Stemmefordelingen i finalen

1. Stegt flæsk, 27.893 stemmer

2. Smørrebrød,17.041 stemmer

3. Hakkebøf, 7.625 stemmer

4. Karbonader, 3.406 stemmer

5. Brændende kærlighed, 2.423 stemmer

6. Æbleflæsk, 2.276 stemmer

7. Stegte sild, 2.113 stemmer

8. Svinekotelet, 486 stemmer

Danskernes nationalret koster 1,2 mio

Coop-chef: Brug 1 pct. mere af lønnen på mad

Stegt flæsk eller kødsovs: Vi skal vælge nationalret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også