Stevia kan true sukkermarkedet
Planten stevia, der blandt andet dyrkes i Paraguay og Brasilien, er blevet yderst populær i den globale fødevare- og drikkevareindustri de senere år, som et naturligt alternativ til de kunstige sødemidler, der efterhånden er blevet kilde til stor debat.
Kunstige sødemidler som f. eks. aspartam, der bruges i light-produkter såsom Coca-Cola Zero, er blevet noget stigmatiseret efter beskyldninger om, at stoffet kan være sundhedsskadeligt eller endda kræftfremkaldende.
Det har åbnet døren for stevia, som efterhånden har sat sig på en stor del af det globale marked for sødemidler, der ifølge Reuters samlet ligger på en værdi på 1,3 mia. dollar. Og ifølge nyhedsbureauet kan sødemidlet også begynde at æde markedsandele fra markedet for råsukker.
Lancering fra markedsleder
Den amerikanske markedsleder, Domino Sugar, har senest annonceret planer om at lancere et nyt, ’naturligt’, kaloriefrit sødemiddel baseret på steviaplanten.
”Hvis du tager et kig ned af gangen med sødestoffer i et hvilket som helst supermarked, så finder du stevia-produkter. Vi vil tilbyde det, som forbrugerne efterspørger,” siger Dominos adm. direktør Brian O’Malley til Reuters.
ASR Group, koncernen bag Domino Sugar og verdens største sukkerproducent, vil lancere det nye produkt inden udgangen af året, og det vil være det første produkt, der er lavet udelukkende af stevia i stedet for en blanding af stevia og rigtig sukker.
Og mens markedet for sukker er stagnerende, så buldrer markedet for stevia derudaf. En undersøgelse beskrevet her på FødevareWatch viser, at salget af stevia er gået markant frem de seneste år. Den peger desuden på, at det globale marked for sødemidlet vil være steget med 100 pct. fra 2010 til 2017.
Steviamarkedet er dog stadig en dråbe i havet sammenlignet med markedet for rigtig sukker. Sidste år blev der således solgt godt 4.000 tons stevia, mens der ifølge Reuters blev omsat 170 mio. tons sukker på verdensplan.
Sundhedsbølge slår igennem hos smagsudvikler
Relaterede artikler:
Sundhedsbølge slår igennem hos smagsudvikler
For abonnenter