Danske forskere har udviklet en teknik, der kan afsløre fusk med fødevarer og vise sig at blive en konkurrencefordel for bl.a. danske økologiske producenter.
Det skriver Politiken Søndag med henvisning til et videnskabeligt gennembrud for professor i plantevidenskab Søren Husted og hans forskerhold fra Københavns Universitet. Hans arbejde betyder, at det vil være muligt at afsløre, om der sker fusk med økologisk dyrkede tomater, kartofler og andre planter.
”I princippet har vi fundet nøglen til at afgøre, hvorvidt en hvilken som helst plante er dyrket økologisk eller ej. Vi gør det ved at analysere på en plantes atomare sammensætning og på den måde afdække, om den har fået industriel kunstgødning eller naturlig gødning,” siger Søren Husted til Politiken.
Avisen fortæller, at snyderi med en fødevares oprindelse er et voksende problem globalt herunder i Italien, hvor myndighederne eksempelvis for få år siden tog 40 virksomheder i svindel. Konventionelt producerede fødevarer fra Østeuropa blev via de italienske virksomheder solgt som økologiske fødevarer i vesteuropæiske lande.
Husted arbejder videre med sin forskning, men ønsker at udbrede sit arbejde til både myndigheder og fødevarenbranchen.
Irma vil fordoble økologien
Økologisk kæde udvider med to butikker
Økologi rykker i offentlige køkkener
Samsø Bryghus kører øko-stilen helt ud
Øko-mejeri mærker nye strømme i detail
Stort økoboom på ferieøerne