Samsø Bryghus kører øko-stilen helt ud

Økologi og bæredygtighed er nøgleord hos Samsø Bryghus, som helst laver det hele selv.
Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

SAMSØ

På loftet af den firlængede gård i Nordby brygger Kim Vestergaard sin øl. De proteinholdige spildprodukter bruger han som foder til sine kalve, der går på marker få kilometer derfra. Senere slagtes kalvene, og kødet serveres til gæsterne i butikken – der ligger lige under bryggeriet.

På den måde hænger det hele sammen på Samsø Bryghus, som blev etableret for otte år siden af ægteparret Stinne og Kim Vestergaard.

"Folk synes, det er sjovt, at vi laver det hele selv. Og det betyder også meget for interessen, at vi satser så meget på økologi," siger Kim Vestergaard, der fungerer som gårdens brygmester, mens hans kone styrer køkkenet.

 

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

 

Måtte flytte til større gård

Parret flyttede til Samsø fra Aarhus-området i 2000. Med sig havde de deres fem børn og drømmen om at starte noget for sig selv.

"Det begyndte med en lille butik, hvor vi solgte lokale ting. Jeg havde prøvet at brygge lidt tidligere og spurgte min kone, om ikke vi skulle prøve det igen. Det sagde hun nej til," siger Kim Vestergaard og slår en stor latter op.

Senere fik han dog lov at åbne sit bryggeri, fordi turisterne flere år i træk havde spurgt efter lokal øl, når de var i den lille butik.

"Så kunne Stinne jo godt se ideen i det, og vi gik i gang. Vi fik gjort en gammel stald i stand, og så begyndte jeg at brygge. Det blev ret hurtigt populært, og så fik jeg travlt," fortæller Kim Vestergaard.

Efter tre år blev behovet for ekstra plads så stort, at Kim og Stinne købte en gård lidt uden for Nordby på Samsøs top. Bryggeriet har de på første sal, cafeen er i stuen, og så bor de i en anden del af gården.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

Skal ikke udbredes mere

Øl-brygningen på gårdens loft har kastet 12 faste varianter af sig, og så kommer der som en regel en ny til ved højtider som jul og påske.

Øllet sælges i butikken på gården, i et par specialbutikker i Jylland og i Torvehallerne i København.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

Og der er ingen intentioner om, at bryghusets ting skal ud til hele landet, fortæller Kim Vestergaard.

"Vi har faktisk ikke rigtig interesse i at få vores produkter væk fra øen. Vi kunne måske godt tjene flere penge, men så skulle vi arbejde mere. Hvis vi øger omsætningen med 10 pct., skal vi også have 10 pct. flere grise og grøntsager. Sådan er det, når man har det hele fra jord til bord. Og det ville også betyde 10 pct. mere arbejde for os. Det har vi ikke brug for, for i forvejen har vi ikke ti fridage på et år," siger han.

Bliver man rig af at have et økologisk bryghus på Samsø?

"Nej, det gør man ikke. Så havde vi holdt mere end ti fridage om året. Men vi får da noget at spise hver dag, og vi har ikke haft de store problemer, vil jeg sige," siger Kim Vestergaard.

"Pludselig var jeg blevet direktør i et kartoffelselskab"

Italienske is-magere fandt lykken på Samsø

”Samsø havde ikke været det samme uden Netto”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter