FødevareWatch

”Samsø havde ikke været det samme uden Netto”

Siden 1993 har Brdr. Kjeldahl solgt sine kendte Samsø-kartofler til Netto. Det har skabt en god forretning og en masse arbejdspladser til øen.

Foto: Nicolaj Vorre

SAMSØ

Lastbilerne med det karakteristiske Brdr. Kjeldahl-logo er en fast del af det billedskønne landskab på Samsø.

Men de er også nødt til at være på farten hele tiden, for hvert år sender øens største virksomhed mere end 4000 lastbiler til fastlandet – fulde af øens stolthed, Samsø-kartoflerne.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Sådan har det stort set været siden 1993, hvor Brdr. Kjeldahl, ejet af brødrene Søren Peter og Jens Kjeldahl, indgik en aftale med Netto om levering af kartofler og løg til de gul/sorte discountbutikker.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

 

Aftalen holder endnu, men er siden blevet overtaget af Netto-ejeren Dansk Supermarked, som i en årrække har haft eneret til Brdr. Kjeldahls produkter.

”Aftalen med Netto og Dansk Supermarked har betydet alt for os. Den har gjort, at vi har kunnet vokse så meget, som det er tilfældet. Men aftalen trækker hele Samsø op, for uden den havde vi for eksempel ikke haft en så god færgeforbindelse eller så mange faste arbejdspladser,” siger direktør Søren Peter Kjeldahl.

”Så det er ikke unfair at sige, at Samsø ikke havde været det samme uden Netto.

Og det ville være en katastrofe, hvis Dansk Supermarked trak sig,” tilføjer han.

Beskytter det gode ry

Virksomheden Brdr. Kjeldahl ligger flot placeret på en høj i det nordlige Samsø, men selskabets produktion breder sig over hele øen og udgør over en tredjedel af det samlede landbrugsareal.

Søren Peter og Jens Kjeldahl, som begge er opvokset på øen, stiftede selskabet i 1988 med det formål at producere løg. Hurtigt fik de dog øjnene op for kartoflerne, som siden er blevet virksomhedens guldæg, og i dag omsætter brødrene for ca. 110 mio. kr. om året.

Samtidig beskæftiger produktionen af de godt 7000 tons kartofler og lige så store mængder løg 80 fastansatte på øen.

”Samsø-kartoflens gode ry er enormt vigtigt for os, og vi gør meget for at beskytte det,” forklarer Søren Peter Kjeldahl.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

Det betyder blandt andet, at selskabet – ligesom øens anden store kartoffelavler, Samsø Grønt – kasserer flere kartofler, end man gør andre steder. Simpelthen på grund af strenge kvalitetskrav.

”Hvis vi begynder at slække på kvaliteten, vil Samsø-kartofler ikke være det samme. Og det skader jo forretningen,” siger han.

Opkøbte redningskorps

For syv år siden tog Brdr. Kjeldahl et usædvanligt skridt, da landbrugsvirksomheden købte Samsøs redningskorps med station, ambulancer og brandslukning.

”Den tidligere leder af redningskorpset blev syg, og da Falck helst ikke ville til øen, slog vi til,” siger Søren Peter Kjeldahl, som selv er uddannet inden for beredskabet.

Han er i dag indsatsleder på deltid og klar til at rykke ud, hvis der sker uheld på øen, som har ca. 3500 indbyggere.

”I sidste uge var jeg ude til en bilulykke, hvor der var tre tilskadekomne. Og så har vi jo lige haft Samsø Festival, hvor der gik ild i græsset, da de skulle skyde fyrværkeri af. Det klarede vi også,” siger Søren Peter Kjeldahl.

Redningsdelen i virksomheden giver fuldtidsjob til yderligere 18 personer på øen.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

 

Ikke pillet ved kontrakt

Da brdr. Kjeldahl er et I/S-selskab, er det ikke muligt at se regnskaberne, men direktør Søren Peter Kjeldahl vil gerne fortælle, at der skam er ”sorte tal” på bundlinjen.

Selskabet blev lavet på den måde, fordi det i 1988 gav Søren Peter og bror Jens mulighed for at udforme en kontrakt, som bestemte, hvad der skulle ske, hvis de to røg i totterne på hinanden.

”Det er ikke sket, så der er aldrig blevet pillet ved kontrakten. Vi har lavet det sådan, at Jens passer vores landbrug, mens jeg tager mig af fabrikken og beredskabet. Den klare rollefordelingen har været vigtig for os,” siger Søren Peter Kjeldahl.

Flensted skifter ud i toppen

Kartoffelmelsfirma investerer 170 mio i fabrik

Opråb til kartoffelbranche: Tag jer mere sammen

Mere fra FødevareWatch

Salling Group forlænger prisloft frem til nytår

Prisloftet, som Salling Group indførte i foråret på en lang række varer, bliver nu forlænget med to måneder til årets udgang. Det sker, dagen efter, Coop meldte et nyt prisprogram ud for to kæder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier