FødevareWatch

Italienske is-magere fandt lykken på Samsø

Det italienske par Lorenzo og Valentina forlod for fire år siden Venedig og åbnede en isbar på Samsø. Det blev en stor succes, og nu overvejer de at udvide til København.

Foto: PR

SAMSØ

Man har ofte hørt om danskere, der flytter til Italien for at forfølge "den italienske drøm" om at åbne et lille hotel, en restaurant eller andet. Men det modsatte tilfælde findes faktisk også.

Det er Valentina Pamio og Lorenzo Cagnato et godt eksempel på.

For fire år siden tog de en stor beslutning; de pakkede deres ting, forlod hjembyen Venedig og flyttede til Samsø i Kattegat for at åbne en café, hvor de solgte italienske specialiteter som pasta, parmaskinke, vin og ost.

"Folk var vilde med det. Men vi fik hurtigt en ny idé. Vi havde rejst rundt i Danmark og set, at folk var helt vilde med is. Så det ville vi også kaste os ud i. Vi købte en maskine fra 70’erne, og selvom vi i starten kun havde syv smagsvarianter, blev det en stor succes," fortæller Lorenzo Cagnato, da FødevareWatch besøger det italienske par i deres café, Casa Tua, i det nordlige Samsø.

Inden det italienske par flyttede fra Italien, havde de et par somre i træk sejlet rundt i Danmark. Her havde de forelsket sig i Samsøs natur og valgte derfor øen som hjemsted for deres café.

Byggede ny café

Caféen har 39-årige Valentina Pamio og 43-årige Lorenzo Cagnato bygget ved siden af en gammel landejendom, som de bor i.

Men da de for fire år siden åbnede dørene til deres café, havde den hjemme på første sal i deres hus, fortæller Valentina.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre

"Det var lidt uholdbart, for når folk stod i kø, kunne de finde på at gå ovenpå for at se, om der var noget mere deroppe. Og det var der; vores soveværelse," siger hun og slår en stor latter op.

Så de besluttede at rydde et tilstødende areal for træer og anlagde i stedet en café og en have, som deres gæster kan sidde i.

Bruger oldemors opskrift

Den italienske is udgør i dag langt størstedelen af salget i Casa Tua, hvor det er Valentina og Lorenzo selv, som betjener alle kunder.

"Vi blev enige om at satse på isen, fordi det var en succes, men også fordi importen af de mange specialiteter blev for dyr. Vi sælger dog stadig lidt italiensk vin og kaffe," siger Lorenzo.

Fra bl.a. Belgien og Italien køber han råvarer som chokolade og hasselnød til isen, som stadig bliver lavet i parrets eget hus. Hvis der skal frugt i, kommer den fra de økologiske plantager på Samsø.

Inden parret flyttede fra Venedig og til Samsø, havde de ikke meget forstand på is. Lorenzo arbejdede i familiens antikvitetsbutik, mens Valentina drev en tøjbutik.

"Men min oldemor havde for mange år siden en isbutik, og hun har efterladt en række opskrifter. Mange af dem bruger vi i dag," fortæller Lorenzo.

Deres is sælges af samme grund under varemærket "Nonna Cilina", som var oldemoderens kælenavn.

Overvejer København

Om sommeren strømmer turisterne til Samsø, og da FødevareWatch besøger Casa Tua første gang, er der så lang kø foran caféen, at vi må udskyde interviewet til dagen efter.

Det er i denne periode - fra maj til august -, at Valentina og Lorenzo skal tjene sine penge, for om vinteren er der meget stille på øen.

Foto: Nicolaj Vorre
Foto: Nicolaj Vorre
 

"Derfor har vi tænkt på at åbne en isbar et andet sted i landet, f.eks. i København. Så kunne vi være på Samsø hele sommeren og i København resten af året. Det er noget, vi overvejer, men det handler også om at finde den rigtige placering," siger Lorenzo.

Det lyder, som om I er så glade for det her, at I ikke overvejer at flytte hjem?

"Det gør vi ikke. Vi er vilde med Samsø og projektet her, og faktisk er vejret bedre her end i Venedig, hvor der også er koldt om vinteren. Vi har absolut ikke fortrudt, at vi tog springet til Danmark, og vores plan er at blive."

”Samsø havde ikke været det samme uden Netto”

Familiemejeri runder den halve milliard

Dansk is-producent overvejer at skifte uheldigt navn

Mere fra FødevareWatch

Diningsix-direktør takker af

Restaurantkoncernens adm. direktør giver i stedet stafetten videre til medstifter, mens han selv fortsætter som kommerciel direktør udstationeret i London.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier