FødevareWatch

Mondelez sænker forventningerne

Den amerikanske fødevarekoncern Mondelez International har været presset af negative valutaforhold i især Sydamerika og et generelt pres på priserne i første halvår af 2014 og sænker derfor sine forventninger til omsætningen for helåret.

Den amerikanske fødevaregigant Mondelez International, der blev udskilt fra Kraft Foods i 2012, har netop aflagt regnskab for de første seks måneder af 2014. Og selvom den organiske omsætning – dvs. udelukkende salget af produkter i lokal valuta, fraregnet valutakurspåvirkning og opkøb og frasalg – er vokset, så er det alligevel et regnskab, der skuffer.

Mondelez har i løbet af halvåret omsat for 17,08 mia. dollar, hvilket er 1,5 pct. mindre end i samme periode i 2013. Ser man på den organiske udvikling er det dog en fremgang på 2 pct.

Den organiske omsætningsvækst drives primært af en stærk fremgang i Latinamerika på 13,3 pct. og en vækst på 7 pct. i markederne i Østeuropa, Mellemøsten og Afrika, mens salget i Europa går tilbage med 1,5 pct. på organisk basis.

Inflation og prispres

Ledelsen forklarer i regnskabet den pæne organiske udvikling i Latinamerika med gode prisforhold i især de inflationsramte lande Argentina og Venezuela, samt tocifrede vækstrater på det vigtige brasilianske marked.

Men de økonomiske forhold i Sydamerika ender alligevel med at ramme koncernen, da omsætningen i Latinamerika går tilbage med 5,1 pct., når man medregner valutaforhold og strukturelle ændringer. Her har den socioøkonomiske situation i Argentina og Venezuela uden tvivl en del at sige.

Omvendt sørger valutaudsving for en rapporteret vækst på 3 pct. i Europa, til trods for at et højt prispres altså har medført en organisk tilbagegang.

Herudover er koncernen også fortsat presset af en større sparerunde, som man annoncerede tilbage i maj måned.

Foto: Mondelez/PR
Foto: Mondelez/PR

- Adm. direktør Irene Rosenfeld, foto: PR

Går frem på driften

”Vi ser en god udvikling i vores strategiske planer og omkostningsbesparelserne, som vi annoncerede i maj for at styrke vores vigtige snack-forretning, gøre driften mere simpel og øger vores marginer,” udtaler bestyrelsesformand og adm. direktør, Irene Rosenfeld, i en kommentar til regnskabet.

”Vi leverede udvidelse af vores driftsmargin og vækst i indtjeningen per aktie i dette kvartal på trods en fortsat udfordrende makroøkonomisk situation,” tilføjer hun.

Koncernens driftsresultat steg i løbet af halvåret med 5,9 pct. til 1,8 mia. dollar, mens driftsmarginen steg med 0,7 procentpoint til 10,5 pct. Bundlinjen ender 31 pct. lavere end i første halvår af 2013 på 785 mio. dollar.

Sænker forventningerne

Mondelez’ finansdirektør, David Breaton forventer, at koncernens omsætningsvækst vil blive forbedret i andet halvår af 2014, men ikke desto mindre sænker man sine forventninger til den organiske omsætningsvækst for hele 2014 til 2-2,5 pct. mod de tidligere 3 pct.

Mondelez fastholder dog sine tidligere udmeldte forventninger til driftsindtjeningen og indtjeningen per aktie, tilføjer han.

Mondelez ændrer i direktionen

Mondelez skaber verdens største kaffeselskab

Ny opsplitning på vej i Mondelez

Mere fra FødevareWatch

Social Foodies er gået i rekonstruktion

Iskæden med syv butikker er gået i rekonstruktion efter en stribe år med milliontab og negativ egenkapital. For nylig rejste kædens revisor betydelig tvivl om den fortsatte drift i regnskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier