Giganter nedtrapper samarbejde

Verdens største fødevareselskab Nestlé og mejerigiganten Fonterra nedtrapper nu deres samarbejde i Sydamerika.

Den New Zealanske mejerikoncern Fonterra og fødevarekonglomeratet Nestlé has besluttet sig for at ændre i sit 10 år gamle sydamerikanske joint venture, Dairy Partners Americas (DPA). Det oplyser Fonterra i en pressemeddelelse.

Ændringerne betyder, at Nestlé overtager styringen med fabrikker til produktion af mælkepulver i Brasilien, Argentina, Ecuador og Colombia, samt et mejeri i Ecuador, som alle tidligere hørte under DPA-samarbejdet. Samtidig overtager Fonterra kontrollen af forretningen i Venezuela.

Forretningen i det vigtige brasilianske marked vil fortsat blive varetaget af de to selskaber i fællesskab. Fonterra vil fremover sidde på en ejerandel på 51 pct. af den brasilianske forretning, mens Nestlé sidder på resten.

Fonterra forventer, at ændringerne vil give selskabet omkring 450 mio. kroner i næste regnskabsår.

Har skandale kostet?

Ifølge pressemeddelelsen ændrer man samarbejdet for ”bedre at kunne reflektere Nestlé og Fonterrs respektive strategier i landet”.

”Vi sætter pris på vores samarbejde med Nestlé og med denne vigtige aftale vil vi fortsætte vores vellykkede alliance,” udtaler Fonterras adm. direktør, Theo Spierings, i meddelelsen.

Sidste sommer blev Fonterra indhyllet i en større skandale, da en række produkter fra selskabet kom under mistanke for at have forårsaget såkaldt botulisme – eller pølseforgiftning – hvilket føret til tilbagekaldelser af en lang række produkter, heriblandt modermælkserstatning fra det kinesiske marked.

Det viste sig senere at være falsk alarm, men skandalen har kostet en bøde fra de new zealandske myndigheder, ligesom samarbejdspartneren Danone trak Fonterra i retten pga. skandalen. En talsmand for Nestlé forklarer dog overfor nyhedsbureauet Reuters, at ændringerne i samarbejdet i Sydamerika ikke har spor at gøre med sidste års problemer.

Mejerigigant får bøde for falsk alarm

Arla-rival må igen sælge til Kina

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også