Arla-rival må igen sælge til Kina

Den new zealandske mejerigigant Fonterra får nu igen lov til at sælge modermælkserstatning til Kina efter et længerevarende importforbud. Samtidig køber Danone, der har droppet et samarbejde med Fonterra pga. skandalen, der førte til forbuddet, sine egne fabrikker i New Zealand.
Foto: PR
Foto: PR

Den new zealandske mejerigigant Fonterra kan nu begynde at eksportere modermælkserstatning til det kinesiske marked igen. Det står ifølge flere medier fast efter, de kinesiske myndigheder torsdag offentliggjorde opdateringer til sine regler for fødevaresikkerhed.

Ændringerne betyder, at Fonterra og fire andre producenter nu igen er godkendte til at sælge modermælkserstatning i Kina, skriver Food Dive.

Falsk alarm

I august sidste år sagde Fonterra, at man havde fundet en bakterie, som kan forårsage såkaldt botulisme, også kendt som pølseforgiftning, i nogle af sine produkter.

Produkterne var blevet solgt til en række internationale selskaber, og det resulterede i, at en række produkter blev fjernet fra hylderne i blandt andet Saudi Arabien og Kina, samt at flere lande udstedte forbud mod at importere visse fødevareprodukter fra New Zealand.

Det viste sig dog senere, at frygten for madforgiftning havde været ganske ubegrundet. Men ikke desto mindre opretholdte man importforbuddet i Kina, ligesom Fonterra er blevet mødt med en bøde på 1,4 mio. kroner i hjemlandet pga. den måde man håndterede sagen på.

Mejerigigant får bøde for falsk alarm

Det var dog ikke kun den new zealandske mejerikoncern, som konkurrerer med Arla på det globale marked, der blev berørt af skandalen. Franske Danone, som bruger mejeriingredienser fra Fonterra i nogle af sine produkter, blev også ramt. Og den franske fødevaregigant har siden sagsøgt sin new zealandske samarbejdspartner for helt op til 300 mio. dollar.

Køber egne fabrikker

Danone har ganske naturligt også opsagt sin kontrakt med Fonterra, og fredag indgik den franske storkoncern så en aftale om at købe to fabrikker i New Zealand, for at erstatte de leverancer, der gik tabt efter bruddet med Fonterra. Det skriver Reuters.

Det betyder, at Danone overtager en fabrik fra selskabet Gardian, hvor man kan tørre og fremstille mælkepulveret, samt et pakkeri fra selskabet Sutton Group gennem det lokale datterselskab Nutricia.

Ifølge Reuters er det blot det seneste tiltag fra internationale mejeriselskaber, der kæmper for at øge sine leverancer af mælkeerstatning til det lukrative kinesiske marked i hvad der er blevet kaldt det hvide guldræs - ”the white gold rush”.

Hollandske Friesland Campina og de kinesiske selskaber China Mengniu Dairy og Bright Dairy and Food har alle investeret i nye fabrikker på området i New Zealand i den seneste tid, skriver nyhedsbureauet.

Fonterra opretter ny kinesisk forretningsenhed

Læs historien fra Food Dive her eller artiklen fra Reuters her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg