Millionprojekt skal redde øko-kyllinger

Det står sløjt til i produktionen af økologiske slagtekyllinger, der er ramt af dårlig dyrevelfærd og stram økonomi. Men det skal et nyt millionprojekt lave om på.
Foto: Carsten Andreasen
Foto: Carsten Andreasen

Det er hårdt, det er svært, og det går skidt med produktionen af økologiske slagtekyllinger.

Et nyt millionprojekt på Aarhus Universitet, hvor kyllingeproduktionen kombineres med andre landbrugsproduktioner, kan være den løsning, som kan bringe den økologiske kyllingeproduktion tilbage på sporet.

"Det er uhensigtsmæssigt, at den nuværende økologiske slagtekyllingeproduktion har problemer med dyrevelfærd og er afhængig af udenlandsk og konventionelt producerede proteinkilder og rugeæg. Der er behov for systemer, der i højere grad tilgodeser de økologiske principper samt forventningen om høj dyrevelfærd og positiv miljø- og klimapåvirkning," udtaler lederen af projektet, seniorforsker Sanna Steenfeldt fra Aarhus Universitet.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Et af de bærende elementer i projektet, der hedder MultiChick, bliver at undersøge en kombination af slagtekyllingeproduktion med skovbrug eller produktion af andre afgrødetyper.

Kyllingerne vil i forsøget få lov til at gå ude blandt enten energipil, cikorieplanter eller quinoaplanter. I en anden forsøgsopstilling får slagtekyllingerne adgang til kløvergræsmarker og skovbryn.

"Hvis der på tværs af de forskellige systemer kan skabes konceptfoder baseret på en høj andel af danske råvarer, og hvis rugeæggene produceres økologisk i Danmark og dermed kan forsyne sektoren med flere genotyper, så kan det give en yderligere værdiforøgelse og mere økologi i hele kæden. Det vil også kunne give produkter, der kan skabe grundlag for lancering af nye brands," lyder vurderingen fra Sanna Steenfeldt.

Det fireårige projekt har fået bevilget 7,1 mio. kr. fra Fødevareministeriets Grøn Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP).

Udover Aarhus Universitet, som leder projektet, deltager Videncentret for Landbrug, Dansk Landbrugs Grovvareselskab, Top Æg ApS og to økologiske kyllingeproducenter.

Bornholmerhane hænger i tynd tråd

Økologisalg sætter rekord for 10. år i træk

Arla er upåvirket af øko-stop

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Frieslandcampina er tilbage på sporet efter et udfordrende 2023. | Foto: Frieslandcampina/ Pr

Arla-rival vækster markant i første halvår

For abonnenter

Læs også