FødevareWatch

Etikkens vogtere slår et slag for genmodificerede afgrøder

Etisk Råd kalder det i ny opsigtsvækkende udtalelse direkte uetisk, hvis ikke landbruget bruger gmo-afgrøder.

Foto: Colourbox

Vi bliver flere og flere mennesker, der har behov for flere og flere fødevarer.

Derfor sætter vi større og større aftryk på klimaet, der svarer igen ved at give os vildere og vildere vejr.

Noget må gøres, og i Etisk Råd har man nu valgt at slå på tromme for en mere udbredt brug af genmodificerede fødevarer - de såkaldte gmo-afgrøder.

Faktisk går 15 af rådets 16 medlemmer så langt, at de i en ny rapport siger, at det ikke alene er etisk forsvarligt at bruge genteknologien på afgrøder.

Det vil ligefrem være uetisk ikke at gøre det, mener rådets formand, professor Anne-Marie Gerdes.

"Der er de senere år kommet en ny og mere præcis teknologi til at lave gmo-planter. Og når man sammenholder med, at der nu er i hvert fald 20 års data, som dokumenterer, at der ikke er en speciel risiko forbundet med gmo, så vil det være uetisk ikke at bruge metoden," siger hun.

Hvordan uetisk?

"Vi har nogle fælles udfordringer som klimakrisen, den voksende globale befolkning og mangel på areal til at dyrke fødevarer. Når vi så har nye metoder, der kan gavne menneskeheden, ville det være uetisk ikke at bruge dem," siger Anne-Marie Gerdes.

Som eksempel peger rådsformanden på et forskningsprojekt, der ved hjælp af ny teknologi har forvandlet en lille vild tomat til en stor, saftig og velsmagende tomat ved at ændre lidt i plantens gener.

CRISPR klipper målrettet i plantens gener 

Den oprindelige tomats evne til at modstå tørke, sygdomme og skadedyr bevares, og dermed kan den dyrkes med et mindre forbrug af vand, kunstgødning og ukrudtsmidler.

Og sådanne udsigter er for gode til at takke nej til, mener Anne-Marie Gerdes.

"Jeg kan godt forstå, at man havde en bekymring for gmo for 30 år siden. Dengang brugte man jo også en teknologi, hvor man kunne overføre gener fra en plante til en anden. Det behøver man ikke længere. Nu kan man lave små ændringer i selve planten, så det er en helt ny situation," siger hun.

Ifølge FN vil verdens befolkning vokse fra de nuværende godt 7,5 milliarder til 11,2 milliarder i år 2100.

Samtidig peger FN's klimapanel på, at et område på størrelse med USA skal tages ud af landbrugsproduktionen for at bremse den globale opvarmning

Dansk landbrugskoncern sælger CO2-neutralt kød til Netto, Aldi og Tesco

Kyllingeprodukt nupper 8 procent af markedet på halvandet år: "Der er meget mere at komme efter"

Genmanipulerede sojabønner skal gøre dressing sundere 

Forskere forargede over ny GMO-dom 

Mere fra FødevareWatch

Fazer relancerer ikonisk slikkepind

Et lille år efter at den finske slikproducent Fazer trak stikket på sin kendte Dumle-slikkepind på grund af produktionsudfordringer, har den igen kurs mod hylderne.

Aldi dropper kontrakt med Deliveroo

Den tyske discountkæde har i kølvandet på ny branchedata, hvor kunderne er vendt tilbage til gamle indkøbsvaner, valgt at stoppe leveringsaftale med Deliveroo.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier