FødevareWatch

Chr Hansen kan blive første C25-selskab med kvinde i bestyrelsesfront

Bliver nuværende næstformand i Chr. Hansen, Dominique Reiniche, udnævnt som afløser for Ole Andersen ved den kommende generalforsamling, vil det kunne få betydning for mange andre store virksomheder, mener flere eksperter.

Foto: PR Chr. Hansen.

Chr. Hansen kan blive den første virksomhed i det danske eliteindeks nogensinde, der har en kvinde til at lede bestyrelsen, og det kan være med til at skubbe andre danske virksomheder i samme retning.

Sådan lyder vurderingen fra flere sider, efter at Chr. Hansen mandag meddelte, at den nuværende bestyrelsesformand, Ole Andersen, ikke genopstiller til posten ved den kommende generalforsamling.

Bestyrelsen har derfor besluttet at nominere den nuværende næstformand, Dominique Reiniche, til formandsposten, og hun skal officielt godkendes på generalforsamlingen i slutningen af november.

"Det er gået langsomt med at få kvinderne ind i bestyrelserne i eliteindekset, og selv når de er kommet ind, er de ikke kommet ind på formandsposterne, og der sidder heller ikke mange på næstformandsposterne. Det er et rigtigt positivt signal, at der nu kommer kvinder ind i formandskabet," siger Marie Louise Mors, der er professor i strategi og international ledelse på Copenhagen Business School, til Ritzau Finans.

"De har valgt en kvinde, som har nogle kvalifikationer, som har siddet i bestyrelsen et stykke tid, som kender Chr. Hansen godt, og som er dygtig. De vælger jo ikke bare en kvinde for at vælge en kvinde. Valget falder på en kvalificeret bestyrelsesformand – og i det her tilfælde har man fundet en kvinde til den post," fortsætter hun.

Skaber positiv opmærksomhed for Chr Hansen

Aase Hoeck driver headhuntingfirmaet KarriereKvinder.dk. Her har hun blandt andet specialiseret sig i at finde kvindelige kandidater til bestyrelsesposter.

Hun mener også, at udviklingen med at skabe en bedre balance i de danske bestyrelser har været langsom, men fortæller, at der efterhånden bliver set med mere kritiske øjne på virksomheder, der ikke har kvinder i bestyrelserne.

"Så er de umoderne, og det bliver opfattet negativt. Det er også med til at skubbe på, siger hun og tilføjer, at det også kan skabe en god brandingværdi hos Chr. Hansen, at det netop er en kvinde, som står til at indtage formandsposten. Det er klart, at det trækker flere kvinder med sig. Det skaber positiv opmærksomhed, og med det signal Chr. Hansen sender, vil der også være andre virksomheder, som vil være med," fortsætter Aase Hoeck.

Kan nå mål for bestyrelsen før tid

Storinvestoren MP Pension har flere gange været ude med riven efter nogle af de store danske selskaber, som ikke har formået at få flere kvinder ind i bestyrelsen.

Det gælder ikke for Chr. Hansen, som ifølge pensionsselskabets investeringschef, Anders Schelde, er ét af de gode eksempler blandt de største danske børsnoterede virksomheder.

"Chr. Hansen har haft kvinder i bestyrelsen længe, og de har også haft ret fine måltal for kønsdiversiteten i bestyrelsen. At de forfremmer en næstformand til formand gør ikke, at der kommer flere kvinder i bestyrelsen, men den ene får mere magt, og det er et stort skridt i den rigtige retning," siger han.

Chr. Hansen har selv fastsat et mål om, at tre ud af de syv bestyrelsesmedlemmer, der bliver valgt af aktionærerne, skal være kvinder i 2022.

På nuværende tidspunkt er ingredienskoncernen nået op på to, når man fraregner de medarbejdervalgte, og da selskabet nu får en ledig plads i bestyrelsen, er der mulighed for at nå det mål før tid.

"Ambitionsniveauet er højt, og Chr. Hansen får nu også en ledig stol i bestyrelsen. Dermed kan de potentielt allerede nå målet i år, og det kunne være dejligt, hvis det skete," siger Anders Schelde, der fortæller, at MP Pension har investeret for omkring 170 mio. kr. i selskabet.

Den nye bestyrelsesformand skal godkendes på den kommende generalforsamling den 29. november, og bestyrelsen arbejder også på at nominere et nyt medlem inden da.

Chr Hansen sadler om i skuffende farvedivision

Ole Andersen: Chr Hansen-afgang har intet at gøre med Danske Bank-sagen

Chr Hansens største division vokser mest i de varme lande

Chr Hansen-topchef: Tror på fremgang i USA efter trykket kvartalsvækst

Analytiker: Valuta medvirker til højere væsktforventning i Chr Hansen

Chr Hansen-chef: Handelskrig og valuta giver forsigtig prognose

Ole Andersen stopper som Chr Hansen-formand

Chr Hansen har fremlagt årsregnskab og købt en østrigsk ingredienskoncern

Mere fra FødevareWatch

Bryggeriforeningen: Nu koster krisen medarbejdere

VALG 2022: De danske bryggerier befinder sig i en krise, der overgår, hvad erhvervet måtte gennemgå under pandemien. Alligevel er der mindre politisk opmærksomhed på denne krise, men det er en fejl, fortæller Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup, hvis medlemmer begynder at afskedige medarbejdere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier