FødevareWatch

Britiske supermarkeder indfører minimumsbetaling for mælk

Fire britiske supermarkedskæder giver en tiltrængt håndsrækning til landets mælkebønder og fastsætter en minimumsbetaling for en liter mælk. Dermed går den britiske detailsektor i en anden retning end den danske.

Mælk på lager hos britiske Dairy Crest. | Foto: Dairy Crest/ PR

Fire britiske detailkæder har valgt at lytte til de vedvarende nødråb fra landets mælkebønder og fastsætter nu en minimumsbetaling for den mælk, man aftager fra sektoren.

Det skriver avisen The Telegraph.

Bønder i Storbritannien er ligesom sine danske kolleger hårdt pressede på grund af faldende mælkepriser, og flere brancheorganisationer har været ud med stærke advarsler om, at sektoren kan være på vej mod kollaps, hvis det fortsætter.

Det har også ført til en lang række protester fra bønder og deres interesseorganisationer imod supermarkedskæderne, som man mener, har bidraget til den nuværende situation, da man har travlt med at fastholde markedsandele ved at tilbyde rabatter til forbrugerne.

Men de fire kæder Aldi, Lidl, Asda og Morrisons har altså nu lyttet til kritikken og besluttet at indføre et minimum for prisen, de betaler for en liter mælk.

• Aldi vil fra i dag, mandag, betale 28 pence per liter mælk til sine tre største mejerikunder, Arla, Müller Wiseman og Graham’s Family Dairy.

• Lidl, som får mælk fra Arla, Dairy Crest, Müller Wiseman og Graham’s Family Dairy, vil ligeledes betale mindst 28 pence fra i dag.

• Asda har øget sin pris til 28 pence, men fastholder prisen overfor forbrugerne.

• Morrisons vil betale sine mejerier, Arla og Dairy Crest, minimum 26 pence per liter fra senere på måneden og igennem hele vinteren.

Ingen af de fire kæder har over for The Telegraph ønsket at oplyser, hvor meget de på nuværende tidspunkt betaler for en liter mælk, men de bekræfter, at der er tale om en stigning. I juni var den såkaldte farmgate-pris – altså den pris bønderne får for en liter mælk – på 23,66 pence i Storbritannien.

Danske rabatter

Med de nye udmeldinger fra de fire detailkæder i Storbritannien ser det ud til, at landets detailsektor går i en noget andet retning end supermarkederne i Danmark.

Herhjemme annoncerede discountkæden Aldi i sidste uge, at man vil sænke den pris, danske forbrugere betaler for en liter konventionel mælk med 45 øre til 4,50 kroner. Kort efter sænkede Dansk Supermarked også prisen på en liter skummet- eller minimælk til 4,50 kr. i sine kæder Netto, Bilka og Føtex.

Ifølge Aldi skete prisnedsættelsen netop som en konsekvens af den internationale udvikling, hvor der gennem længere tid har været faldende mælkepriser på verdensmarkedet. Det skal komme forbrugerne til gode, mener man.

I november 2014 sænkede Aldi sidst prisen på mælk med en hel krone til 4,95 kr. per liter, Her fulgte både Dansk Supermarked og Coop hurtigt trop. Men Coop har hidtil ikke reageret på den seneste prissænkning fra discountrivalen.

Britiske mælkebønder raser mod detailkæder

Mælke-auktion truer hver sjette danske mælkeproducent

Her er Arlas nye danske mælkemærke

Spar Nord-chef: Svært at se lys for landbruget

Nyt Arla-mærke skal hjælpe producenterne

Global utilfredshed vokser blandt mælkebønder

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier