FødevareWatch

Global utilfredshed vokser blandt mælkebønder

De globale mælkepriser bliver ved med at rasle ned, og utilfredsheden blandt mælkebønderne er enorm. I henholdsvis New Zealand og Storbritannien arbejder man dog med vidt forskellige løsningsforslag.

Foto: Finn Frandsen

Mælkebønder verden over sættes under pres af de styrtdykkende mælkepriser og det får bønder flere steder i verden op på barrikaderne.

I Storbritannien, hvor blandt andre Arla indsamler mælk, overvejer flere mælkebønder i området Oxfordshire helt at opgive segmentet og i stedet vende sig mod andre områder. Det skriver avisen Witney Gazette.

Både lokale bønder og deres brancheforening siger til avisen, at en lang række landmænd vil droppe mejeriindustrien, hvis priserne bliver ved med at dale.

”Folk vil forlade den (mejeriindustrien, red.). Du kan ikke producere mælk til den pris. Det er ikke holdbart,” udtaler John Hook, der er mælkebonde på fjerde generation, til avisen.

Og hans synspunkt bakkes op af en tidligere mælkebonde, Harry Manners, der solgte sine 180 malkekøer i marts i år og brugte pengene på at oprette svineproduktion i stedet.

”Jeg fortryder ikke, at vi solgte vores køer,” siger han til Witney Gazette.

På den anden side af jordkloden, i New Zealand, kan mælkebønderne også mærke presset, og her vil flere aktører have landets store mejeriselskab, Fonterra, til at suspendere sin Global DairyTrade-auktion, indtil priserne stabiliserer sig. Det skriver NZ Farmer.

GlobalDairyTrade (GDT) er en online platform, hvor selskaber kan sælge mejeriprodukter som mælkepulver og ingredienser. Ifølge mediet faldt priserne på GDT med 9,3 pct. onsdag i denne uge. Det var tiende uge i træk, at de var faldet, og de ligger nu på det laveste niveau siden 2002.

86 pct. af mælkebedrifterne har underskud

Arla-formand har ikke set bunden endnu

Rabobank: Pres på mælkepriser aftager næppe i år

Ny nedtur rammer landbruget

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier