Britiske mælkebønder raser mod detailkæder

Mælkebønder i Storbritannien har demonstreret mod en række detailkæder, som ifølge bønderne bærer en stor del af skylden for, at landets store mejeriaktører endnu engang har skåret i mælkeprisen for nylig.
Mælk fra mejeriselskabet Dairy Crest. | Foto: Dairy Crest/ PR
Mælk fra mejeriselskabet Dairy Crest. | Foto: Dairy Crest/ PR

Mælkebønder har i den forgangne uge stået bag store demonstrationer foran en række supermarkedskæder i Storbritannien for at få forbrugere til at købe mælk og andre mejeriprodukter andetsteds.

Det skriver The Guardian.

Helt konkret har demonstrationerne fundet sted hos de fire detailkæder Morrisons, Aldi, Lidl og Asda.

De tre store mejeriproducenter i Storbritannien, Arla, First Milk og Dairy Crest, har alle for nyligt skåret i den pris, man betaler bønderne for at levere mælk. Og bønderne mener, at de omtalte detailkæder har bidraget til den udvikling, da man ikke har indført planer, som sikrer en rimelig pris på varerne.

Mælkebonden David Handley, der står i spidsen for gruppen Farmers for Action siger til avisen, at de eneste supermarkedskæder, der sikrer, at man betaler en rimelig pris for alle sine mejerivarer, er Marks & Spencer og Waitrose.

Tesco bryster sig af, at man betaler en rimelig pris for alle sine mælkeprodukter, men ifølge landmanden dækker den plan ikke mejerivarer som yoghurt og ost.

Ifølge brancheorganisationen Royal Association of British Farmers er der omkring 1000 mælkebønder, som har forladt sektoren inden for de seneste to år, og hver uge er der to til tre nye bønder som opgiver ævred. Organisationen siger ifølge The Guardian, at den seneste runde af prissænkninger i Storbritannien vil skubbe endnu flere bønder ud over kanten økonomisk set.

Global utilfredshed vokser blandt mælkebønder

86 pct. af mælkeproducenterne kører med underskud

Det danske tab af eksport til Rusland kan blive permanent

Kinesiske indkøbere får mælkeproducenternes økonomi til at kollapse

1.000 mælkebønder er truet af konkurs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også