FødevareWatch

Sund fornuft hos medarbejdere sparer Carlsberg millioner

Med en lang række tiltag på de 14 produktionslinjer i Fredericia, er det lykkedes Carlsberg at skrue væsentlig ned for de unødvendige udgifter.

Foto: Sebastian Kahnert/AP Photo/Polfoto

Carlsberg har gennemført og har fortsat gang i mange effektiviseringstiltag i organisationen for at gøre produktionen smartere, og det store bryggeri i Fredericia har på den baggrund kunnet levere millionbesparelser til koncernen.

Det fortæller bryggeriets nationale forsyningschef, Karsten Østergaard, til Ritzau Finans.

Karsten Østergaard er øverste ansvarlig for energisparetiltagene på Fredericia-bryggeriet, og han erkender gerne, at der er flere om gennemførelsen, der ikke kunne gøres uden medarbejdernes direkte medejerskab.

Baggrunden for besparelserne var et regnestykke eller rettere en fremskrivning, han foretog, da han kom til bryggeriet i 2007.

"En fremskrivning tre år frem dengang viste, at vores energiregning vil stige til 128 mio. kr. og dermed næsten være større end vores lønomkostninger," forklarer han.

Han oplyser, at bryggeriet brugte 80 mio. kr. på energi, vand og lignende sidste år mod 85 mio. kr. i 2010.

"Besparelsen er dog større end de umiddelbare 5 mio. kr.," fremhæver Karsten Østergaard.

I perioden er der for eksempel kommet flere kolonner til og dermed er der sket volumen-ændringer i produktionen, som gør det umuligt at sammenligne de to år direkte. Ligesom der heller ikke tages højde for afgiftsændringer i perioden.

I 2015 budgetteres der med besparelser på energi og tilsvarende områder på 4,5 mio. kr. fra medarbejderinvolvering og 12,5 mio. kr. i mindre forbrug fra investeringer. For 2014 var de samme tal henholdsvis 5,5 mio. kr. og 1 mio. kr.

Strejke viste vejen

Hele rejsen mod energieffektivitet og besparelse på gas, vand og el begyndte i forbindelse med en strejke i 2010.

"Da vi havde strejken, kunne vi måle, hvad vi brugte, når produktion lå helt stille, og det var overraskende," oplyser Karsten Østergaard.

Strejken viste, at "stå stille omkostningerne" var 50 pct. af "best in class". Energiforbruget var stadigvæk 44 pct. - det var stadigvæk meget, selv om der altid vil være et forbrug. Vandforbruget var 17 pct.

Det skulle der gøres noget ved.

"Så vi opfandt vi en nedlukningsprocedure i forbindelse med for eksempel weekendlukning," forklarer Karsten Østergaard..

Alt, der kunne slukkes, blev slukket. Nedlukningsproceduren blev gennemgået punkt for punkt.

"Det viste sig, at vi brugte for 400 kr. energi i timen per kolonne i weekenden, når vi stod stille. Det bliver til meget over et år," siger forsyningschefen og anslår det til en tocifret millionbesparelse årligt - "nok omkring 15 mio. kr.", da der er 14 produktionskolonner.

Straks da den nye nedlukningsprocedure blev indført, blev forbruget halveret til 200 kr. i timen. Efter et år blev proceduren gennemgået igen, og forbruget blev igen halveret. I dag bruger bryggeriet i lukket tilstand derfor for omkring 100 kr. energi i timen

"Det er en løsning uden teknik - en slags "gratis besparelse"."

Karsten Østergård vurderer, at det er vigtigere at ændre tænkemåden hos medarbejderne end at tale om vedvarende energi. Han erkender, at det er en svær øvelse, men føler, det er lykkedes.

Han taler heller ikke gerne om, at "vi vil ikke spare på energien, men vi vil bruge det, der skal til lige nøjagtig for at lave et godt produkt".

Besparelserne er desuden en del af en bonusordning, hvor der også indgår andre mål, oplyser Karsten Østergård.

Carlsberg-chef: Der er igen fuld fart på specialøl

Carlsberg nu også ølsponsor ved løbestævner

Det går rigtig godt for Carlsberg i Danmark

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier