Starbucks' lukrative skattefidus under Vestagers lup

EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager kigger verdens største kaffekæde efter i kortene.
AF RITZAU FINANS

Verdens største kaffekæde, Starbucks, er endnu engang kommet under luppen hos EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Kaffekæden udnyttede i 2014 en lukrativ skatteaftale med Holland, hvor Starbucks indtil for nyligt har haft regionalt hovedkontor, og selskabet kunne derfor nøjes med at betale 2,6 mio. euro i skat, svarende til 0,6 pct. af resultatet før skat på 407 mio. euro i Holland.

Det skriver Wall Street Journal.

Margrethe Vestager, der står i spidsen for undersøgelserne af Starbucks' mistænkelige skatteforhold, har lovet at sagen får en afgørelse inden juni, og det forventes, at Starbucks står over for en større skattebetaling med tilbagevirkende kraft.

Starbucks selv har længe afvist, at det europæiske hovedkontor i Holland er designet til at undgå betaling af skat. Derimod skulle den skattepligtige adresse angiveligt ligge i Amsterdam for af afspejle byens rige kaffehistorie.

Efter at EU sidste år begyndte at granske kaffegigantens skatteforhold er det europæiske hovedkontor dog flyttet til London.

Imidlertid nyder selskabet også godt af en schweizisk skattemodel, der trykker profitten i alle kædens butikker rundt om i verden. Al den kaffe, som Starbucks benytter, er nemlig købt gennem selskabets schweiziske afdeling, selvom kaffen reelt aldrig har befundet sig i alpelandet. Kaffen bliver derefter solgt til de respektive butikker til en overpris på 20 pct., hvilket fjerner overskuddet fra lande med højt skattetryk.

En talsmand fra Starbucks forklarer, at overskuddet løbende bliver distribueret som udbytte til aktionærerne og henviser til, at selskabet derudover overholder internationale retningslinjer for opkrævning af gebyrer mellem forretningsenheder i forskellige lande.

Starbucks dropper kampagne mod racisme

Kaffekæde lander bedste resultat nogensinde

Starbucks går ind i politisk racekamp 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også