FødevareWatch

Arla i offensiven på klimafronten

Arla tilbyder nu sine landmænd gratis klimatjek som et led i en ny strategi for bæredygtig mælkeproduktion.

Foto: Andreas Carstensen/ JP

Med en ny strategi, forventer Arla at tage et stort skridt fremad inden for bæredygtig produktion ved at involvere Arlas mælkeproducenter direkte og derigennem øge bæredygtigheden i mælkeproduktionen yderligere.

"Vi ønsker, at alt den mælk der bliver produceret i vores selskab bliver produceret på en bæredygtig måde. Det er udgangspunktet. Ud fra det har vi sat fokus på fire områder - dyrene, klimaet, ressourcerne og naturen," siger chef for Global Medlemsservice, Henrik Damholt Jørgensen til FødevareWatch og fortsætter:

"Vi har en række aktiviteter inden for en del af områderne, fordi vi mener, vi kan fremme vores mål ved at sætte et stærkt fokus på dem. For et langt stykke af vejen går god økonomi og godt miljø faktisk rigtig godt hånd i hånd."

Arlas strategi for bæredygtig mælkeproduktion blev udviklet i løbet af 2013 i de lande, hvor Arla har andelshavere – det vil sige Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien og Luxembourg. Strategien blev udviklet i et samarbejde mellem Arlas eksperter og andelshavere, hvorefter den blev drøftet i Arlas nationale råd og til sidst godkendt af bestyrelsen. Det overordnede mål er, at CO2-udledningen pr. kg mælk fra Arlas gårde inden 2020 skal reduceres med 30 pct. i forhold til 1990.

Hvordan giver initiativet rent økonomisk mening for jer?

"Det giver mening, fordi der er et generelt ønske i markedet om, at man er bæredygtig. Det tager vi del i, og vi vil gerne fremstille vores virksomhed, som en der er bæredygtig. Ved at du giver din virksomhed et bestemt udtryk, vil det også appellere til nogle bestemte forbrugere og kunder i markedet," siger Henrik Damholt Jørgensen.

Landmændene har selv været med til at udvikle projektet og er langt hen af vejen dem, der skal effektuere det. Indtil videre har man på omkring 1.500 Arla-gårde i Danmark, Sverige og Storbritannien udført såkaldte Carbon Footprint-beregninger. 426 danske Arla andelshavere har taget imod tilbuddet indtil nu.

Der er afholdt omkring 280 mindre workshops i Danmark, Sverige og Storbritannien, hvor landmændene har drøftet, hvordan de gennem bedre produktionsstyring kan reducere CO2-udledningen og undgå spild af ressourcer.

Arla skal opfinde den nye skyr

Milliardfond kigger på danske fødevareselskaber

NNF: Ansatte skal beskyttes ved anmeldelser om ulovligheder

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier