FødevareWatch

NNF: Ansatte skal beskyttes ved anmeldelser om ulovligheder

Fødevareforbundet NNF opfordrer til flere whistleblower-ordninger i industrien og roser Arla for koncernens ordning. Arlas oplyser, at anmeldelser er sket i fem lande.

Foto: Colourbox

De danske medarbejdere i  fødevareindustrien skal beskyttes bedre mod fyringer, hvis de anmelder snyd med fødevaresikkerhed eller ulovlige prisaftaler på deres arbejdsplads.

Det mener Fødevareforbundet NNF, der vil have den beskyttelse med i fødevareforlig 3.0, der aktuelt forhandles og skal træde i kraft fra 2015.

Det skriver NNF i sit netop udkomne nyhedsbrev. Heri hedder det, at mange fødevarearbejdere i dag står i et dilemma, hvis de opdager snyd og svindel på arbejdspladsen. Følger man den faglige stolthed og retfærdighedssans, risikerer man at miste job og indkomst, hvis man afslører ulovligheder, pointerer NNF.

"Det kan være svært at sige fra, hvis ens chef giver en lodret ordre om at snyde. Derfor er der brug for, at fødevarearbejdere anonymt kan indberette mistanke om snyd med fødevaresikkerhed eller ulovlige prisaftaler," siger Mogens Eliasen, forbundskonsulent i NNF.

Ros til Arla

Hvis en medarbejder har anmeldt sin virksomhed for snyd og efterfølgende fyres, så skal det være arbejdsgiverens pligt at bevise, at fyringen ikke skyldes anmeldelsen, skriver NNF I nyhedsbrevet.

"Fødevareforbundet NNF foreslår, at man bruger det kommende fødevareforlig 3.0, der skal træde i kraft i 2015, til at sikre de ansatte i fødevarebranchen mod uberettigede fyringer, på grund af afsløringer af snyd med fødevaresikkerhed."

Fødevareforbundet ser gerne whistleblower-ordninger for de ansatte i fødevareindustrien og roser mejerikoncernen Arla for at have etableret en sådan ordning – med et eksternt firma tilknyttet. En model, som forbundet foretrækker.  I de to år, som Arla har haft ordningen, er den brugt 16 gange, oplyser NNF.

"Det er positivt, når enkelte virksomheder opretter egne whistleblower-ordninger, og vi håber, at mange flere vil følge Arlas eksempel," påpeger forbundskonsulent Mogens Eliasen.

Anmeldelser i fem lande

Arla ønsker ikke over for FødevareWatch at kommentere de 16 sager, men henviser til Arlas seneste CSR-rapport. Heraf fremgår det, at de 16 rapporter er kommet fra fem forskellige lande, primært vedrørende tyveri, bogføring, sundhed og sikkerhed samt upassende adfærd.

"Alle rapporter er blevet gennemgået af sagsbehandlerne. I nogle tilfælde har sagsbehandlerne efter nærmere undersøgelse konkluderet, at det har været muligt at udbedre uregelmæssighederne og har iværksat udbedrende handlinger. I andre tilfælde har en nærmere undersøgelse vist, at den påståede uregelmæssighed har været uden for ordningens rammer, eller at der ikke har været tilstrækkelig dokumentation for påstanden," skriver Arla.

NNF raser over Danish Crown

NNF: Stor tilfredshed med overenskomst

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier