FødevareWatch

Pandemi forhaler fynsk destilleris tyske indtog

Efter et års arbejde står Mosgaard Whiskys ambitioner syd for grænsen fortsat i stampe. "Nogle af de ting som var planlagt til at starte op sidste år… Ja, der kan du selv gætte, hvad der skete," siger direktør.

Foto: Martin Lehmann/Politiken

Til trods for et overordnet stærkt år og rekordoverskud har pandemien stukket en kæp i hjulet på et af de helt store udviklingsområder hos destilleriet Mosgaard Whisky på Fyn: Et indtog i Tyskland.

Sådan lyder den overordnede melding hos adm. direktør Jes Mosgaard, der ellers i begyndelsen af 2020 klassificerede den sydlige nabo som et klart "fokusmarked". Nedlukninger og udfordringer med at få møder med kunder har dog resulteret i en noget anden virkelighed.

"Det er på nogle områder et år, som man rykker ud af kalenderen – og det bliver 2021 også for en stor dels vedkommende," konstaterer Jes Mosgaard.

Direktøren ser dog fortsat både marked og muligheder for det danske destilleris økologiske portefølje.

Danske destillerier gør klar til kamp mod syd 

178 butikker

Da Mosgaard Whisky var på vej ind i 2020, havde man blikket rettet mod syd. Som tidligere beskrevet af FødevareWatch, så den danske spiritusproducent – på linje med flere andre – et potentiale i Tyskland.

Et marked, som ifølge Jes Mosgaard særligt havde muligheder indenfor den nærmest ikke-eksisterende kategori for økologisk spiritus. Men vender man et kalenderblad, er der imidlertid ikke sket det store med udbredelsen, erkender han.

Han hæfter sig ved, at den danske spiritusproducent har fået foden indenfor i den tyske dagligvarekæde Alnatura, hvor selskabets gin og whisky i dag er repræsenteret i 178 butikker.

Nogle af de ting som var planlagt til at starte op sidste år… Ja, der kan du selv gætte, hvad der skete.

Jes Mosgaard, adm. direktør i Mosgaard Whisky

Aftalen faldt dog først på plads i slutningen af 2020, hvilket også er den primære grund til, at direktøren ikke ønsker at spekulere i, hvad den nye storkunde vil få af betydning for salget i volumen.

"Det er alt for tidligt, fordi landet er lukket ned, så det har jeg ingen anelse om endnu," siger Jes Mosgaard og uddyber, at aftalen hos Alnatura dog er en af de mest positive ting i coronaåret.

"Vi er kommet ind hos Tysklands største økokæde, men nogle af de ting som var planlagt til at starte op sidste år… Ja, der kan du selv gætte, hvad der skete," siger direktøren og tilføjer, at naboerne mod syd generelt har været hårdere ramt af coronakrisen end Danmark.

"Det giver os forsinkelser på alt. Derfor må jeg sige, at det selvfølgelig er et marked, som vi gerne skulle have fat i, men vi er simpelthen ikke kommet i gang endnu, fordi de tyske kunder alle er meget tilbageholdende i øjeblikket," siger Jes Mosgaard.

Producenter kræver "Dansk Whisky" beskyttet 

Svært at spå om fremtiden

Når det gælder fremtidsforhåbningerne på det tyske marked, er direktøren i dag mere tilbageholdende. Det er reelt svært at sige noget, før coronakrisen er ovre, påpeger Jes Mosgaard.

"På det tidspunkt vil jeg gerne spå om det, men lige nu tør jeg ikke noget som helst," siger han.

Den danske spiritusproducent arbejder dog fortsat i kulisserne på at få opbygget en tysk forretning, forklarer Jes Mosgaard.

"I dag har vi egentligt kun fået en lille smule fat i det nordtyske marked. Derudover har vi arbejdet med Alnatura i detailen, men vi har slet ikke fat i resten af det, som vi gerne ville have," siger Jes Mosgaard og uddyber, at man forsøger at skabe nye kontakter.

Det er som at svømme i budding i øjeblikket. Det er utroligt svært at komme frem.

Jes Mosgaard, adm. direktør i Mosgaard Whisky

"Lige nu oplever vi bare, at der ikke er særlig mange, som vil holde møder. Derudover er der stadig en del, som er hjemsendt," siger Jes Mosgaard.

Men har I sat den tyske ambition på pause indtil corona er overstået, eller hvordan arbejder I med det?

"Nej, vi arbejder aktivt med det, og vi har aktiviteterne i gang med at identificere nye kanaler i Tyskland. Det er bare svært," siger Jes Mosgaard:

"Det er som at svømme i budding i øjeblikket. Det er utroligt svært at komme frem."

Dansk whiskyproducent havde "skelsættende" år – men lander røde tal 

Investor skal hjælpe sydfynsk destilleri til udlandet 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier