Horesta afviser anklager om manglende opmærksomhed på sexisme

Hotel- og restaurantbranchens organisation vil gøre op med branchens brodne kar, men er ikke med på præmissen om, at antallet af chikane- og sexismesager er mange. ”Det er fuldstændig misforstået, hvis man ikke tror, at Horesta anerkender det her problem,” mener Horesta-chef.
Foto: Tilde Døssing Tornbjerg / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Foto: Tilde Døssing Tornbjerg / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Ordene mod brancheorganisationen Horesta har været hårde, siden de er januar meldte ud, at der ikke er store problemer med sexisme og chikane i den danske restaurantbranche.

Kritikken kommer bl.a. fra den mangeårige kok Trine Hahnemann, der kalder udtalelsen ”rystende og fornærmende” og beskylder brancheorganisationen for ikke at repræsentere virkeligheden i branchen.

Den kritik afviser Pia Svane, der er uddannelses- og projektchef i Horesta.

”Det er fuldstændig misforstået, hvis man ikke tror, at Horesta anerkender det her problem. Via vores rådgivning til vores medlemmer stræber vi netop efter at være en del af løsningen på problemet. Og hertil kommer vores indsats på skolerne målrettet eleverne. Men når vi bliver spurgt til, om vi kan genkende et stort omfang sager omhandlende seksuel chikane, så kan vi kun konstatere, at det er ikke tilfældet,” skriver Pia Svane i et skriftligt svar til FødevareWatch og fortsætter:

”Vi har nul tolerance på det her område, og vi opfordrer alle, der oplever grænseoverskridende adfærd til at sige det. Det kan både være til sin leder eller sin faglige organisation. Det er uden tvivl en del af løsningen.”

Manglende data og undersøgelser

Generelt mener flere parter i branchen, at overblikket og data på sexismedebatten er mangelfuld, og det har bl.a. fået organisationen Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) til at sætte gang i deres egen undersøgelse, der bør være afsluttet inden årets udgang.

Flere af de allerede eksisterende undersøgelser bliver nemlig ikke anerkendt i brancheorganisationerne, hvor bl.a. tal fra Arbejdstilsynet viser, at 9,1 pct. af kokke og tjenere i 2018 fortalte, at de har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år, hvor tallet for alle brancher lægger på 3,6 pct.

Også elever i branchen bliver påvirket af arbejdsmiljøet, viser en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der dog heller ikke anderkendes, hvor hver femte elev svarer, at de har været udsat for fysisk sexchikane, og at hver fjerde elev har oplevet verbal chikane.

Her mener kokken Trine Hahnemann at man skal sætte en særlig indsats ind for at gøre branchen attraktiv for den unge generation igen.

”Ingen skal udsættes for chikane på deres arbejde, og vi skal gøre op med de brodne kar ligesom alle andre erhverv. For hun har helt ret i, at ingen ønsker at gøre karriere i et erhverv, hvis man bliver mødt med et dårligt arbejdsmiljø. Og det er jo på ingen måde heller i virksomhedernes interesse, særligt i en tid med massiv mangel på arbejdskraft og elever,” svarer Pia Svane.

Bryggeriforeningens direktør går på pension

Bryggeriforeningen oplever ikke sexisme som generelt problem i branchen

Arbejdstilsynet vil sexisme i restaurationsbranchen til livs med nye tiltag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter