Ernæringschef: Regeringens ernæringsviden er fra sidste årti

Regeringens "kostråd med klimavinkel" kan meget vel risikere at skulle ændres allerede om to år, hvor data bag kostrådene opdateres "Jeg kan kun konstatere, at de er gået udenom den normale procedure," lyder melding fra ernæringschef fra Landbrug & Fødevarer.
Klimaminister Dan Jørgensen og daværende fødevareminister Mogens Jensen indførte kostråd med klimavinkel. Kostrådene er baseret på ernæringsdata fra 2013, og det bekymrer ernæringschef fra Landbrug & Fødevarer - dataen opdateres nemlig allerede i 2022. | Foto: Screendump fra Facebook
Klimaminister Dan Jørgensen og daværende fødevareminister Mogens Jensen indførte kostråd med klimavinkel. Kostrådene er baseret på ernæringsdata fra 2013, og det bekymrer ernæringschef fra Landbrug & Fødevarer - dataen opdateres nemlig allerede i 2022. | Foto: Screendump fra Facebook

Regerings klima-kostråd, der præsenteres 7.januar, er bygget på ernæringsrapporter fra sidste årti, og det betyder, at de meget vel kan risikere at skulle omskrives om to år.

Det siger ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Line Munk Damsgaard.

"Det er DTU Fødevareinstituttet, der står bag evidensgrundlaget for de nye kostråd. Her har man brugt det samme ernæringsfaglige grundlag, som da kostrådene blev revideret i 2013 og lagt en klimavinkel ind over. Ved udvikling af tidligere kostråd har man taget udgangspunkt i de nordiske næringsstofanbefalinger og de nationale kostvaneundersøgelser – begge dele kommer i nye versioner indenfor et par år," siger Line Munk Damsgaard.

Hun fortæller, at den ene af rapporterne offentliggøres allerede i 2022, og hun stiller sig udforstående overfor, at regeringen ikke vælger at vente på de opdaterede data.

"Jeg kan kun konstatere, at de er gået udenom den normale procedure, og det skyldes nok, at der også er politik inde over. Klima er hot lige nu, og det var også både den daværende fødevareminister og klimaministeren, der i starten af 2020 offentliggjorde, at vi skulle have nye kostråd med en klimavinkel, " siger hun videre.

Spildte ressourcer

Med udsigten til at de nye kostråd med klimavinkel kort efter offentliggørelse være forældet, frygter Line Munk Damsgaard at de igen skal skrives om, når de omtalte publikationer ser dagens lys.

"Jeg er bekymret for, at når de store publikationer kommer om et par år, så er der så meget ny viden, at man risikerer at skulle lave kostrådene om igen," siger hun.

Kan man ikke bare lave nogle nye kostråd om to år? Hvorfor er det et problem?

"Jo det kan man. Men vi skal bare passe på med at sige noget nyt for ofte. Jeg tror det er vigtigt, at der er en grundstubstans i det, danskerne bliver anbefalet at spise, så vi undgår for meget forvirring. Og så handler det også om ressourcer. Det har taget Fødevarestyrelsen et år at udarbejde nye kostråd, og det koster selvfølgelig penge," siger Damsgaard.

Politiske kræfter til udvikling

Landbrug & Fødevarer indgik i efteråret et samarbejde med Vegetarisk Forening og Tænketanken Frej, hvor de præsenterede et udspil med otte forsknings- og undviklingsanbefalinger for plantebaseret kost.

Her kaldte organisationerne på politiske muskler til at afsætte midler til forskning - og udvikling af plantebaserede fødevarer i Danmark.

"Vi appellerer med strategien til myndigheder og regering om at dedikere flere ressourcer til forskning og udvikling inden for plantebaserede  fødevarer, så vi kan skabe en sammenhængende og velsmurt kæde fra jord til bord. Det vil give afgørende synergier med de betydelige private midler, der allerede er investeret og over de kommende år investeres," udtalte Landbrug & Fødevarer i forbindelse med offentliggørelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter