Muslingefarm afsætter alt: "Folk hungrede efter at komme ud at spise"

Muslingeriet på Mors høstede 130 ton mindre i den uge, hvor lukkeskilte blev hængt på døre overalt i Europa. Et vakuum af restaurant-afsavn og en fejlslagen hollandsk muslingehøst har hjulpet virksomheden igennem corona.
Nogle af de bedste muslinger findes i det danske havvand, mener Mark Lykke fra Muslingeriet. Derfor skal vi danskere også til at begynde at påskønne - og ikke mindst spise dem. | Foto: PR / Muslingeriet
Nogle af de bedste muslinger findes i det danske havvand, mener Mark Lykke fra Muslingeriet. Derfor skal vi danskere også til at begynde at påskønne - og ikke mindst spise dem. | Foto: PR / Muslingeriet

Tilbage i det tidlige foråret var der muslinger nok på de liner, som Muslingeriet hænger tomme ud i i Limfjorden maj, og som de høster i marts.

"Vi har ikke problemer med råvarer, fordi vi opdrætter muslinger selv, og der er yngel nok i vandet. De sætter sig på vores liner, og så skal vi bare passe på dem, så de vokser sig store," fortæller direktør Mark Lykke, der driver Muslingeriet sammen med sin kone.

"Vi udnytter kun de ressourcer, der er i fjorden, det er vigtigt for os, at det er bæredygtigt," siger Mark Lykke.

Betænkelig og ræd

Trods en fyldt produktion var afsætningen en anden sag, da corona lukkede og slukkede for det meste af Europa i marts. Muslingeriet eksporterer nemlig 95 pct. til Frankrig og Belgien, hvor der i førstnævnte blev nedlagt udgangsforbud d. 17. marts.

"Første uge høstede vi 150 ton, ugen efter lukkede Europa ned - og vi høstede kun 20 ton den uge. Der var stadig lidt salg til supermarkeder, men jeg var både betænkelig og ræd. Den situation, jeg kiggede ind i, var at vi skulle høste til kogning, og det er en tredjedel af prisen," siger Mark Lykke og tilføjer:

"Heldigvis var der vakuum på bagsiden, da det hele åbnede op igen. Folk hungrede efter at komme ud at spise, så jeg kunne komme af med det hele. Ikke til den normale pris, men alt taget i betragtning, kan jeg ikke brokke mig."

Mangel på kvalitet i Europa

En af forklaringerne på, at Mark Lykke kunne komme af med sin muslingebeholdning, skyldes ifølge fiskeren, at der er mangel på kvalitetsmuslinger i Europa. Det er især i perioden februar til juni, hvor hungren efter kvalitetsmuslinger i Europa er størst, og det falder i god jord hos Muslingeriet, hvis høst ligger i selvsamme periode.

Mark Lykke er ejer og direktør af Muslingeriet, han måtte sælge til lavere pris hele sæsonen. Nu går han og håber på, at de madglade belgiere og franskmænd ikke bliver lige så coronaramte som sidste år. | Foto: PR / Muslingeriet
Mark Lykke er ejer og direktør af Muslingeriet, han måtte sælge til lavere pris hele sæsonen. Nu går han og håber på, at de madglade belgiere og franskmænd ikke bliver lige så coronaramte som sidste år. | Foto: PR / Muslingeriet

"Normalt sælger vi ikke muslinger i juli måned, fordi hollænderne har egen høst der, men i år var der mangel på muslinger," siger Mark Lykke.

Selvom årets afsætning både har været mærket af vakuum, afsavn og manglende hollandske muslinger, er Mark Lykke ikke vild med at skulle satse på samme odds til næste år.

"Muslingerne trives, men salgsmæssigt er jeg lidt betænkelig. Jeg håber, det når at rase af, inden vi når marts, for coronasituationen ser jo ikke lovende ud lige nu," siger Mark Lykke.

Bøn til danskerne

Generelt er Mark Lykke ærgerlig over, at så stor en del af muslingerne bliver eksporteret.

"Vi har nogle af de bedste muslinger i Danmark, og det er noget af den spise, som sætter det mindste klimaaftryk. Det er ærgerligt, at vi skal eksportere dem alle sammen. Jeg har en bøn om, at danskerne spiser flere muslinger," siger Mark Lykke.

Han tror, at folk afholder sig fra muslingerne, fordi de er nervøse for at blive syge, eller er af en overbevisning om, at forberedelse af muslinger er besværlige.

"Danskerne har ikke tradition for at spise muslinger, på samme måde som de gør sydpå. Nogen forveksler også østers og muslinger, og det er helt forkert. Man kan slet ikke sammenligne de to skaldyr," siger Mark Lykke.

Muslinge-direktør: Møde med minister redder ikke job på Mors

Muslingefiskere tvunget til stop i Limfjorden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter