FødevareWatch

Muslingefiskere tvunget til stop i Limfjorden

Iltsvind i Limfjorden tvinger muslingefiskerne til at stoppe fiskeriet før sæsonens slutter.

Foto: Marius Nyheim

Omfattende iltsvind og døde muslinger i den vestlige del af Limfjorden får nu muslingefiskerne til at stoppe fiskeriet en uge før, de skal.

Det sker fra på lørdag. Situationen er alvorlig, siger Viggo Kjølhede, formand for Foreningen Muslingeerhvervet

"Vi begynder at se en masse døde muslinger i de områder, vi har fisket i og gerne vil fiske i, så det kan vi ikke," siger han til DR Midt & Vest.

Iltsvind er en begivenhed, som gentager sig jævnligt. Men det er usædvanligt, at der er iltsvind så tidligt på året.

"Skal der komme noget iltsvind, som vi ser næsten hvert år, så er det først i juli eller august måned. Det er helt usædvanligt det her," siger han.

Frygter varm juli

Muslingefiskerne frygter nu at det varme vejr fortsætter i juli måned.

"Så har vi jo en katestrofe uden lige. Så dør det hele. Altså hvis der bliver kraftigt iltsvind, som der er nu rundt i hele fjorden, så er der ikke en levende musling tilbage," siger han til DR Midt & Vest.

Og så vil der ikke være noget at fiske efter til efteråret - og det får konsekvenser for hele muslingeindustrien konstaterer muslingeformanden.

"Det er til at få ondt i maven af, og man spekulerer hele tiden på det og håber, det skal ændre sig, for det er virkeligt slemt," siger han.

Og muslingefiskerne har grund til at have ondt i maven siger direktør for Dansk Skaldyrcenter, Jens Kjerulf Petersen til DR Midt & Vest.

"Når man ser iltsvind næsten en måned før vi normalt ser de første tegn på det, og vandtemperaturen er ret høj, så kan man godt være nervøs," siger han.

For at tage nervøsiteten skal der en ordentlig gang blæst til. Og det er ikke nok med et par timers kastevinde på fjorden.

"Det skal blæse i flere dage og gerne med kraftig vind," siger Jens Kjerulf Petersen til DR Midt & Vest.

Milliardselskab accepterer mærkbar tilbagegang

Dansk Akvakultur: Kritiske røster om havbrug er misforståede

Danmark på vej mod tangeventyr

Mere fra FødevareWatch

Social Foodies er gået i rekonstruktion

Iskæden med syv butikker er gået i rekonstruktion efter en stribe år med milliontab og negativ egenkapital. For nylig rejste kædens revisor betydelig tvivl om den fortsatte drift i regnskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier