Den svenske pendant til Fødevarestyrelsen, Levsmedelverket, konkluderer i ny rapport, at indholdet af dioxin og PCB i økologiske æg godt nok er under de tilladte grænseværdier, men er tre gange så højt som det er tilfældet blandt de konventionelle æg.
Rapporten er endnu ikke officielt fremlagt, men den svenske avis Lantbruk & Skogsland har ifølge Landbrugsavisen læst konklusionerne.
Brancheforeningen Svenska Ägg peger på, at det er den fiskemel, der er i foderet til de økologiske høner, som er den mulige synder. Modsat konventionel ægproduktion må økologerne ikke bruge den syntetiske udgave af aminosyren methionin. I stedet bruger økologerne fiskemel, der indeholder en stor andel naturligt methionin, skriver Landbrugsavisen.
Indholdet af giftstofferne i fiskemel bliver blandt andet påvirket, når dioxin-niveauet i eksempel Østersøen går op, og det optages i fede fisk som bruges til fiskemel. Høje dioxin-forekomster har tidligere ført til, at myndighederne frarådede, at man spiste laks fanget i Østersøen.
Ifølge Levsmedelverket er indholdet af dioxin og PCB i de økologiske æg i gennemsnit vokset med seks pct. hvert år de seneste 10 år.
Minister går enegang i kamp mod EU
Mere dioxin i Østersølaksen
Dyrenes Beskyttelse: Dødeligheden blandt fritgående høns skal til debat