Medie: Fiskegiganter aftalte priser i mere end ti år

Flere af USA’s største tunproducenter, og nuværende og tidligere topchefer for disse, er blevet fedtet ind i en omfattende retssag om ulovlige prisaftaler i landet.
Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix

De største aktører på det lukrative amerikanske marked for dåsetun og andre langtidsholdbare fiskeprodukter mistænkes for at have indgået ulovlige aftaler.

De er omdrejningspunktet i en omfattende retssag startet af det amerikansk justitsministerium, og nu er flere af selskabernes nuværende og tidligere topchefer også blevet fedtet ind i skandalen, skriver Undercurrent News.

I første omgang var det de tre fiskerivirksomheder Bumble Bee Foods, Starkist og Chicken of the Sea, som var på anklagebænken efter beskyldninger om, at man havde lavet ulovlige prisaftaler og samtidig havde aftalt at komme mindre indhold i sine dåser med for eksempel tun.

Men mandag er er det oprindelige anklageskrift fra maj ifølge mediet blevet opdateret, og det betyder, at en række direktører også er blevet beskyldt for at være direkte involveret i de ulovlige aftaler. Det drejer sig om både de nuværende topchefer i alle tre selskaber, samt deres forgængere.

De ulovlige aftaler mellem de tre største aktører på det amerikanske marked for fisk og skaldyr, som har en markedsværdi på omtrent 2,6 mia. dollars (17,5 mia. kr.), har ifølge anklagerne stået på siden 2003 og frem til 2015.

Chicken of the Sea er ejet af den thailandske storkoncern Thai Union, som sidste år var ved at opkøbe Bumble Bee, inden de to parter droppede sin planlagte fusion. Det skete netop fordi, at man frygtede, at en storstilet undersøgelse af den amerikanske fiskeindustri af landets justitsministerium ville stikke en kæp i hjulet på opkøbet.

Ifølge Undercurrent News har de ulovlige prisaftaler stået på frem til det tidspunkt. Ingen af de involverede selskaber eller direktører har ønsket at udtale sig om sagen til branchemediet.

Milliardstor fiskefusion hopper af krogen

Fiskeselskab betaler millionbøde efter ”rædselsvækkende” dødsulykke

Fiskefusion giver thaier adgang til tysk marked

Thailandsk fiskeselskab opkøber amerikansk rival

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter