FødevareWatch

Speederen bliver trykket i bund i øko-omlægning

Nye tal viser, at det økologiske landbrugsareal kun steg marginalt i det første halve år af 2015. Siden da er der sket en kraftig stigning.

Foto: PR, Økologisk Landsforening

Det økologiske landbrugsareal var i maj 2015 vokset med blot to procent i forhold til samme tid året før, viser nye tal fra NaturErhvervstyrelsen.

Siden da har øko-omlægningen dog taget fart, og i de resterende seks måneder af 2015 startede mere end 350 bedrifter omlægning til økologi. mens danske landmænd i år har søgt om økologisk arealtilskud til et rekordstort areal.

Med et voksende økologisk areal ændres også de afgrøder, der bliver dyrket på de danske marker. Det siger Kirsten Holst, økologichef i landbrugets videnscenter Seges.

"Vi kan ud fra statistikken se, at andelen af de afgrøder der giver mere biodiversitet er størst i den økologiske produktion. Altså vil andelen af afgrøder, der giver mere biodiversitet stige sammen med størrelsen på det økologiske areal," siger hun i en pressemeddelelse.

Hun glæder sig over, at der i den økologiske produktion er et større areal med frugtplantager og grøntsager, og at økologerne dyrker forholdsmæssigt mange blandinger af kornarter og af korn og bælgsæd, der er med til at give en større variation på markerne.

Tror på mere i samme gade

Økologisk Landsforening er naturligvis også glade for, at flere landmænd kigger øækologiens vej.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, tror på, at den udviklingen vil fortsætte i de kommende år.

"Virksomheder, detailhandel og eksportmarkeder meddeler samstemmende, at forbrugernes interesse for økologiske fødevarer bliver mere og mere tydelig. Og samtidig mærker vores landbrugskonsulenter en bred og markant stigende interesse for omlægningstjek hos alt fra bærproducenter til svineproducenter. Jeg er overbevidst om, at målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020, som den forhenværende regering satte, er indenfor rækkevidde," siger han.

Forurenede frugter får øko-forening i det røde felt

Danske økologer hjælper Bhutans bønder til 100 pct. økologi

Minister og foreninger begejstrede for flere øko-landmænd

Mere fra FødevareWatch

Dagrofa lancerer fælles CSR-strategi

Alle forretningsenheder under dagligvarekoncernen skal under en samlet plan nå fælles mål for forretningen, der blandt andet tæller høje ambitioner på det plantebaserede område. 

Her skal mundbind på igen

Nye restriktioner gælder fra mandag. Mundbind vender tilbage, og der bliver krav om coronapas flere steder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier