FødevareWatch

Fagforbund roser landbrugsaftale for at tillade flere svin

NNF, der blandt andet organiserer slagteriansatte, håber på flere arbejdspladser i kølvandet af aftale.

Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv

Indholdet af den fødevare- og landbrugspakke, som et borgerligt flertal i Folketinget mandag aften nåede til enighed om, vækker glæder hos Fødevareforbundet NNF, der blandt andet organiserer ansatte på slagterier.

Særlig glæde er der over, at det såkaldte harmonikrav bliver hævet. Det betyder, at danske bønder fremover må producere flere dyr per hektar jord.

"Flere danske slagtesvin betyder flere danske arbejdspladser. Så enkelt kan det siges, og derfor giver det også rigtig god mening at hæve harmonikravet," siger NNF's formand, Ole Wehlast, i en pressemeddelelse.

 Eva Kjer: Landbrugsaftale skaber job i presset branche

Han ærgrer sig dog over, at partierne først lægger op til at hæve harmonikravet med virkning fra 2017.

"Tusindvis af danske slagteriarbejdere er blevet fyret de seneste år. Jeg havde gerne set, at regeringen hævede harmonikravet fra i dag, så vi allerede kunne begynde at slagte flere svin i 2016," siger han.

Bolden ligger nu på arbejdsgivernes bord, mener han.

"Jeg har sagt det før: Hverken landbruget eller virksomhederne kan blive ved med at få hjælpepakker og vækstplaner, hvis de ikke leverer arbejdspladser," lyder det fra NNF-formanden.

Selv om indholdet af aftalen glæder ham, er han samtidig ærgerlig over, at landbrugs- og fødevareaftalen ikke går hen over midten i dansk politik. Dermed risikerer sektoren, at forliget ikke bliver langtidsholdbart, påpeger han.

"Netop det her område har brug for ro omkring sig. Det er urimeligt at ændre vilkårene for landmænd og branchen, hver gang politikerne får en ny lys idé.

Et bredt forlig forpligter Folketinget i en længere periode, og det havde jeg håbet på, at politikerne kunne finde sammen om," siger Ole Wehlast.

Sidste år beskæftigede fødevaresektoren i Danmark 140.000 personer og eksporterede for 148 milliarder kroner ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.

S og R om landbrugsaftale: Sort dag for det grønne Danmark

Blå blok indgår aftale om landbrugspakke

Flere arbejdsulykker hos Danish Crown

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier