Britisk studie: Følg Danmarks eksempel i kampen mod antibiotikaresistens

Britiske forskere konkluderer i et nyt studie, at der er desperat brug for en global standard for brugen af antibiotika i landbruget. Gør som Danmark og Holland, lyder det fra forskerne.
Foto: FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Den omfattende brug af antibiotika i landbruget udgør en alvorlig trussel mod folkesundheden på globalt plan og bør nedbringes til en internationalt anerkendt standard.

Det fastslår en gruppe britiske forskere ifølge Reuters i et nyt studie.

Det vil ikke være let at blive enige om en global målsætning for brugen af antibiotika, men det er højst nødvendigt, hvis medicin mod bakterielle infektioner også skal være effektivt i fremtiden, både for dyrene og for os mennesker.

Forskerne har også en idé til, hvor man skal starte i sin søgen efter en global standard for antibiotika-brug – nemlig i lande som Danmark og Holland.

Herhjemme bruges der ifølge Reuters mindre end 50 mg antibiotika per kilo landbrugsdyr om året, og det ”kan muligvis være et godt sted at begynde,” siger cheføkonom Jim O’Neill fra Goldman Sachs, som har stået i spidsen for studiet.

”Danmark har vist, at en meget produktiv landbrugsindustri kan opretholdes samtidig med begrænset brug af antibiotika,” fremgår det ifølge nyhedsbureauet af studiet.

Kan koste 100 billioner

I den anden ende af spektret finder man ifølge Jim O’Neill et land som USA, hvor mere end 70 pct. af alle medicinsk vigtige antibiotika bruges til dyr, mens mindre end 30 pct. altså bruges til behandling af mennesker.

Men det er langt fra det eneste eksempel. Cheføkonomen finder det ”forbløffende”, at der er en lang række lande, hvor antibiotika bruges hyppigere til dyr, end det bruges til mennesker.

Undersøgelsen af brugen af antibiotika er bestilt af den britiske regering. I en indledende rapport op til undersøgelsen estimerede Jim O’Neill, at antibiotikaresistens årligt kan koste 10 millioner mennesker livet og koste verdenssamfundet op til 100 billioner dollars frem mod 2050, hvis man ikke får bugt med problemerne.

Professor: Alt for sent vi får fokus på MRSA

MRSA-klon smitter i Region Midtjylland

Færre farlige resistente bakterier i kyllingekød

Antibiotika-frit svineforsøg har eksportpotentiale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår